DIALOG CULTURAL în cadrul CONFERINȚEI „ICOM EUROPE 2024: HERITAGE RESILIENCE – SAFEGUARDING CULTURAL LEGACY IN CRISIS ZONES”, TBILISI, GEORGIA

DIALOG CULTURAL
în cadrul CONFERINȚEI „ICOM EUROPE 2024: heritage resilience – safeguarding cultural legacy in crisis zones”, TBILISI, GEORGIA

În perioada de 29-30 noiembrie 2024 la Muzeul de Artă din Tbilisi, situat vizavi de clădirea Parlamentului Georgiei, profesioniști din domeniul patrimoniului cultural din mai multe țări europene s-au reunit la conferința „ICOM Europe 2024: Heritage Resilience – Safeguarding Cultural Legacy in Crisis Zones” pentru a discuta problemele legate de patrimoniul cultural în zonele de conflict.

Facultatea de Arte plastice și Design a UPS „Ion Creangă”, reprezentată de decanul facultății Simac Ana, a participat la acest eveniment ca partener al colaborării îndelungate cu Muzeul de Istoriei al Orașului Chișinău în cadrul Proiectului Europa Creativă.

Subiectul abordat, de o relevanță și importanță majoră, atât pentru reprezentanții Georgiei, cât și pentru noi, din Republica Moldova, Ucraina, precum și întreaga Comunitate Europeană a fost prevenirea conflictelor, conservarea patrimoniului cultural în perioade de pace, dar și în timpul conflictelor armate.

Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” a participat mai mult de 10 ani prin diverse activități educaționale și de creație ca partener în cadrul inițiativelor derulate Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău și ICOM Moldova, a Platformei Cultura, sprijinite de Programul UE-CBM „Măsuri de promovare a încrederii, între cele două maluri ale Nistrului. Tineretul studios și corpul profesoral didactic al facultății prin activitățile de creație au participat împreună cu tinerii din instituțiile de pe malul stâng al Nistrului la activități comune, masterclass-uri, workshop-uri, activități de creație in domeniul fashion, concursuri, expoziții, consolidând și promovând încrederea prin comunicare și creație.

În același timp, tineretul studios al facultății este implicat în promovarea patrimoniului cultural al orașului Chișinău si al țării in general, realizând studii și lucrări de creație inspirate din arhitectura și istoria orașului, și a monumentelor naționale. Realizând expoziții de creație de pictură și grafică în cadrul Muzeului de Istorie al orașului Chișinău și în cadrul altor instituții, prezentând colecții de modă inspirate din patrimoniul cultural, încercăm sa implicăm comunitatea noastră socială într-un dialog activ prin artă și cultură, într-o relaționare productivă a tineretului studios cu publicul larg, într-o sensibilizare prin artă și creație.

Aceste experiențe au fost relatate în cadrul conferinței din Tbilisi, provocând un dialog activ între participanții evenimentului.

În același timp, colegii din domeniul culturii, artei și învățământului din Georgia au prezentat cultura georgiană, tradițiile, experiența în domeniul artei și promovării patrimoniului cultural, au prezentat colecțiile muzeelor de istorie, artă și personalități marcante ale Georgiei.

Gallery Wordpress