Rodica SPĂTARU

Prodecan, lector – FACULTATEA ARTE PLASTICE ȘI DESIGN
Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”
Lector la Catedra ARTĂ DECORATIVĂ
Designer interior, decorator, artist plastic

Cursuri:
Istoria interiorului / Ciclul I – licență
Design interior / Ciclul I – licență
Evaluări avansate în designul interiorului / Ciclul II – masterat
Designul și pictura de specialitate / Ciclul I – licență
Arhitectonica / Ciclul I – licență
Tehnici de reprezentare / Ciclul I – licență
Design Peisajer c/o / Ciclul I – licență

Lucrările studenților realizate la ore.
Lector Rodica Spătaru


 

Formarea

1982-1986 Școala de arte plastice, or. Ungheni, Moldova.
Bazele artei plastice: pictura, anatomia plastică, sculptura, compoziția, ceramica, arta de decor. Tehnici aplicate: acuarela, ulei, tuș, colaj, decor,

 1987-1992 Facultatea de Artă Plastică și desen liniar, Universitatea pedagogică de stat „Ion Creangă”, Chișinău, Moldova.
Bazele artei plastice: prelucrarea artistică a materialelor, desenul tehnic, designul, arta de decor, pictura, anatomia plastică, grafica de carte, compoziția, sculptură, ceramică, batic, goblen. Tehnici aplicate: acuarela, ulei, tuș, tehnici ale graficii de șevalet.

2013, 2014 Septembrie. Certificat, „Practica psihologică modernă”, Institutul de Gestalt și Psihodramă din Moscova.
2013, Decembrie. Certificat, „Parteneriatul socio-psihopedagogie pentru educația inclusivă”.

 Consacrarea

1993-1994 Profesor, Liceul teoretic „Mihai Eminescu”, or. Ungheni, Moldova.
Elaborarea programelor de studii. Elaborarea textelor de lecții. Elaborarea testelor pentru examene. Pregătirea lecțiilor de desen artistic, desen liniar. Formarea cercurilor de creație.

1996-1998 Colaborator științific, Muzeul istoric/militar a Moldovei.
Elaborarea metodelor, principiilor, valorilor și coordonarea procesului de decorare în cadrul muzeului. Elaborarea conceptul designului sălilor din cadrul muzeului. Participare la organizarea etapelor de conceptualizare a decorului spațiului muzeului.

1994-2002 Profesor/maistru, ȘMNAM. Pregătirea procesului de studiu și elaborarea conceptului de formare a pictorilor de decor, decoratorilor, Întocmirea planurilor și programelor de studii. Realizarea procesului de studiu și practic în formarea pictorilor de decor, decoratorilor.

2002 până la zi Prodecan, Lector, Catedra „Artă decorativă”, Facultatea de Arte Plastice și Design, Universitatea  pedagogică de stat „Ion Creangă”, Chișinău, Moldova.

Tabere de creație / simpozioane

Februarie 2013 – Universitatea din Ijevc, Deplasare.
Aprilie 2015 – Tabără de creație „Designul interioarelor și clasificarea lui după categoriilor hoteliere”, Zona Kemer, Belek, Side, Alania, Antalia.
Mai 2016 – Tabără de creație  „Stilul grecesc modern în designul interiorului hotelier”, Insula Creta, Chania, Heraklion, Lasithi, Rethimno.
Mai 2017 – Tabără de creație „Stilul mediteranean în designul hotelier”, Zona Bodrum, Didim, Kusadasi, Ozdere.

Activitatea științifico-artistică / workshop-uri / seminare

Formarea studenților ca specialiști în domeniul designului interior. Elaborarea programelor de studii, textelor de lecții, testelor pentru examene. Elaborarea suporturilor de curs „Explorări avansate în designul interior” / Ciclul II – masterat, „Istoria interiorului de la antichitate la Evul Mediu” și indicațiilor metodice „Arhitectura peisajeră”.

Septembrie 2013 – Participare la conferința internațională „ Practica psihologică modernă”, Institutul de Gestalt și Psihodramă din Moscova.
Decembrie 2013 – Participare la conferința internațională „Parteneriatul socio-psihopedagogie  pentru educația inclusivă”.
Septembrie 2014 – Participare la conferința internațională „Practica psihologică modernă”, Institutul de Gestalt si Psihodramă din Moscova.
Ianuarie 2017 – Formarea continuă pedagogică. Curs „Optimizarea strategiilor didactice de predare – învățare la treapta universitara de învățământ”.
Ianuarie 2017 – Formarea continuă pedagogică. Curs „Utilizarea platformei moodle în activitatea didactică”.
Martie 2017 – Participare la dezbaterea publică cu   „CHOICE – Provocări și oportunități pentru protejarea patrimoniului cultural”. organizat de către Comitetul Național ICOM Moldova și Agenția Europeană pentru Dezvoltarea Democrațiilor Locale (ALDA).
Martie 2017 – Participare, coordonare la olimpiada municipală de educație plastică, clasele V – VII, elevi din Chișinău, învingătorii etapei de sector.
Martie 2017 – Participare, coordonare a evenimentului „Uși deschise la Facultatea Arte Plastice și Design. Olimpiada Republicană la Arte Plastice și Educație Tehnologică pentru elevii din gimnazii, licee, colegii, școli de arte.
Aprilie 2017 – Coordonator la conferința internațională din Ijevsc a comunicării studenților „Архитектура Кишинева советского периода”.
Aprilie 2017 – Deplasare Romania la un program de mobilitate academică a studenților și profesorilor în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, România.
Aprilie 2017 – Participare în cadrul programului de mobilitate academică și schimb de experiență inter universitară în vizitată la Facultatea de Arte Vizuale și Design, Universitatea Națională de Arte „George Enescu”.
Iunie 2017 – Participant la festivalul de creație vestimentară ART EAST, Iași cu participarea colecțiilor vestimentară.

Pagini web / social media

Facebook

Contacte

Email: spataru.rodica@upsc.md

.