Simbioza muzicii și picturii în arta secolului XIX – XX

Simbioza muzicii și picturii în arta secolului XIX – XX

La 2 martie 2020 Biblioteca Științifică, Sala de lectură Arte în parteneriat cu catedra Pictură a Facultății Arte Plastice și Design, UPS „I. Creangă” a desfășurat a II–a ședință a Art–Club-ului cu genericul „Simbioza muzicii și picturii în arta secolului XIX – XX”.
Cu un cuvânt de salut a venit președintele Art-Club-ului Rodica Ursachi doctor, conf. univ.
Elena Cermenina, bibliotecar, coordonatorul Art-Club-ului a prezentat expoziția de carte cu același generic.
Membrii Art-Club-ului au prezentat 7 comunicări, conform programului ședinței. Invitata specială a evenimentului a fost Tatiana A. Lupan, muzicolog, lector, de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.
La ședință au participat 12 membri a Art-Club-ului și 13 invitați.

Gallery Wordpress

Sursa: Biblioteca științifică a Universității Pedagogice de Stat „I. Creangă”

Mărțișorul, simbolul primăverii 

Mărțișorul, simbolul primăverii – celebrat
la Facultatea Arte Plastice și Design, UPS „Ion Creangă”
și elevi ai IP Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”, or. Cricova

În data de 27 februarie, în cadrul Facultății Arte Plastice și Design a UPS „Ion Creangă” a avut loc atelierul de confecționare a mărțișoarelor cu genericul „Mărțișor – tradiție milenară de primăvară”. Master-class-ul a fost organizat de lectorul universitar, dr. Ludmila Moisei, profesor de etnografie, în parteneriat cu meșterul popular, Rodica Calistru, dr., conf. univ.

La eveniment au participat studenții anului III specialitatea Design Vestimentar, Artă Decorativă, Grafică și elevi ai IP Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”, or. Cricova.

Atelierul a debutat cu explicații istorico-etnografice cu privire la sărbătoarea mărțișorului (practici culturale asociate zilei de 1 Martie, simbolismul mărțișorului, dimensiunile culturale și geografice ale mărțișorului, relațiile mărțișorului cu timpul sacru ș.a), urmat de vizionarea documentarului Cultural practices associadet to the 1st of March. Ulterior, meșterul Faur Rodica Calistru a prezentat un master-class de confecționare a mărțișoarelor în diferite tehnici și din diferite materiale: fibre vegetale, lână, pănuși, ceramică. Participanții au însușit tehnici de confecționare a mărțișoarelor în formă de înger, au confecționat mărțișoare antropomorfe și diverse accesorii decorative din pănuși (inimă, opt, trandafir).

Mărţişoruleste o practică distinctă a societății din Republica Moldova cu adânci rădăcini în istorie și cultură, o sărbătoare străveche în spațiul sud-est european, ce marchează sosirea primăverii și constă, în primul rând, în faptul că oamenii poartă mărțișoare. Obiectul devenit simbol apotropaic, se poartă până la sfârșitul lunii martie, sau până la Bunavestire când înfloresc pomii. Ulterior, se leagă de ramurile copacilor în floare, pentru a fi frumoși ca floarea pomului, sănătoși și productivi.

Menționăm că, Practicile culturale asociate zilei de 1 martie au fost incluse, în luna decembrie 2017, în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității, fiind o inițiativă comună a Republicii Moldova, României, Bulgariei și Macedoniei.

Mulțumim participanților la eveniment și organizatorilor pentru inițiativă.

Gallery Wordpress