Modulul de formare în Animație

Modulul de formare în Animație

Participanți al modului de formare în ANIMAȚIE (2)

Săptămâna aceasta s-a încheiat un excepțional modul de formare în Animație (16 hours).

La modul au participat 23 cadre didactice și didactico-auxiliare din 3 instituții superioare – Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Academia de Teatru, Muzică și Arte Plastice și Universitatea Tehnică a Moldovei.

Conținutul  modulului – amplu, bine structurat și bogat complet vizual – a vizat multiple aspecte de bază despre și din Animație, așa ca:

  • Prezentare generală a industriei de Animație și Jocuri și a solicitărilor/ofertelor de muncă;
  • Prezentare generală a studiilor superioare europene în animație pe trepte (3 ani);
  • Prezentare generală a production pipeline;
  • Exemple de programe/conținuturi curriculare specifice;
  • Identificarea specificului de specializare;
  • Aspirații și dificultăți pentru elevi/profesor în contextul urmării studiilor/predării;
  • Conceptualizarea vizuală;
  • Tehnici mixte: 2D, 3D, stop motion, experimentale ș.a.

Modulul a fost organizat în cadrul Proiectului Future Technologies Activity (FTA), cu sprijinul Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova și a partenerilor străini – United States Agency for International Development (USAID), Ambasada Suediei, United Kingdom Agency for International Development (UK Aid).

În ajunul Sfintelor Sărbători de Paști, dorim tuturor prietenilor, colegilor, partenerilor noștri Sărbători Binecuvântate!

Gallery Wordpress

Povestea lui Dumitru Musteață, pictorul icoanelor ce înnobilează lăcașurile sfinte din țară

Povestea lui Dumitru Musteață,
pictorul icoanelor ce înnobilează
lăcașurile sfinte din țară

Vocația lui este arta iconografică – pictează icoane ce înnobilează lăcașurile sfinte din țară și din străinătate, iar locul preferat este atelierul de creație, acolo unde se află față-n-față cu divinitatea. Vorbim despre artistul plastic, Dumitru Musteață, care acum lucrează asupra unei icoane cu o istorie deosebită.
Învierea Domnului Isus Hristos, Maica Domnului sau alte icoane realizate de tatăl său, regretatul pictor-iconar, Constantin Musteață, au rămas în atelierul unde lucrează Dumitru. Deși sunt un model de măiestrie, trăire spirituală prin pictură religioasă, Dumitru Musteață spune că și-a urmat propria cale.

„Nicio dată n‑am fost impus de taică-meu să-i iau calea. Așa am simțit! Practic, la școala de pictură m‑am dus fără ca taică-meu să știe”.

În liniștea atelierului, artistul lucrează la o icoană cu o istorie deosebită. Chipul Maicii Domnului, care i s-a arătat unui bolnav când se afla în pelerinaj, pe Muntele Athos. După rugăciunile înălțate, acesta s-a vindecat și l‑a ales pe Dumitru Musteață să picteze icoana Maicii Domnului. Prima a fost executată în 2018, au pictat apoi mai multe copii ale aceleiași icoane deoarece creștinul a dorit, astfel, să-și exprime recunoștința. Aici arătam doar icoana la care lucrează și cum lucrează.

„A luat așa o decizie ca să mulțumească cu câte o icoană. Prima icoană a fost donată pe Muntele Athos la Ierusalim, Grecia, Ucraina, România, SUA, practic pe toate continentele”, precizează Dumitru Musteață, pictor-iconar.

Fiecare icoană este o experiență inedită, susține artistul.

„Un mod de meditație, în care încerci să-ți expui și durerile și bucuriile, să te apropii de Dumnezeu. Fiecare zi este o devenire. Este o vorbă – cunoaște-te pe tine și-l vei cunoaște pe Dumnezeu”.

Două lucrări de inspirație religioasă ale lui Dumitru Musteață sunt expuse acum la Iași, în cadrul expoziției cu genericul: „Religie, Medicină, Știință și Artă”.

Sursa: Moldova1