Master Class – John Ingledew. „Creative thinking and ideas generation for design, animation, creative drawing”

Studenții Facultății Arte Plastice și Design, UPS „Ion Creangă”, în data de 2 martie 2018, au participat la Master Class-ul „Creative thinking and ideas generation for design, animation, creative drawing” susținut de către lectorul-invitat John Ingledew, profesor de Arte, Design și Media la Universitatea din Gloucestershire, Marea Britanie.
În cadrul Master Class-ului au participat peste 40 de studenți ai Facultății, care au avut oportunitatea de a face cunoștință cu diverse metode creative de  generare a ideilor, studiind creația designerilor cu o viziune excepțională; de a experimenta diverse tehnici de schițare și creare a compozițiilor artistico-plastice conceptuale.

Lectorul John are experiență bogată în predarea cursurilor de Arte, Design și Media studenților din UK și celor internaționali. A predat studenților din China și Japonia. A lansat și a condus diferite proiecte în cadrul Școlii de Design pentru mai multe universități din Europa și America. John Ingledew a predat cursurile elaborate de el în cadrul universităților Central Saint Martins, University of the Arts London, University of Gloucestershire. În 2006 a predat în The Dong Hua University în Shanghai și în 2012 a participat la deschiderea Școlii de Design din China pentru universitatea Southampton.
John Ingledew este autorul publicațiilor cu distribuire internațională „The A-Z of Visual Ideas” și „The Creative Photographer”. Cea mai recentă lucrare a sa este „How to have Great Ideas – a Guide to Creative Thinking” care va ieși de sub tipar în anul viitor.

Master Class-ul a fost organizat de către EXCEL International Education&Consulting
în colaborare cu Universitatea din Gloucestershire, Marea Britanie
și Facultatea Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.

Gallery Wordpress

 


Master Class – A.Veksler. „Colajul ca metodă de creare a operei de artă”

La Facultatea Arte Plastice și Design în data de 12 septembrie 2017 a avut loc master class-ul Colajul ca metodă de creare a operei de artă, ținut de A. Veksler, doctor în pedagogie, conferențiar, Facultatea Arte Plastice, Universitatea Pedagogică de Stat „A. I. Herzen” din Sankt Petersburg.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Simpozionului Internațional, parte a proiectului „Interferența tradițiilor și inovațiilor în învățământul artistic superior din Moldova, Ucraina, Rusia și Belarus”, susținut de către IFESCCO.

La master class au participat studenții facultății Arte Plastice și Design, de la programele de studii Artă decorativă, Pictură, Grafică, Design vestimentar etc., care au avut posibilitatea nu doar să cunoască experiența altor instituții, ci și să realizeze lucrări în tehnica colajului. Master class-ul s-a finisat cu o expoziție a lucrărilor realizate de către studenți sub ghidarea A. Veksler.

Gallery Wordpress

 


Master Class – A.Koroliciuc. „Școala avangardei ruse. Realismul plastic din anii 20-70”

În cadrul Simpozionului Internațional Interferența tradițiilor și inovațiilor în învățământul artistic superior din Moldova, Ucraina, Rusia și Belarus” desfășurat la Facultatea Arte Plastice și Design în perioada 11 – 15 septembrie 2017 a avut loc master class-ul Școala avangardei ruse. Realismul plastic din anii 20-70, ținut de A. Koroliciuc, conferențiar, membru UAP din Rusia, Facultatea Arte Plastice, Universitatea Pedagogică de Stat „A. I. Herzen” din Sankt Petersburg.

La master class au participat studenții facultății Arte Plastice și Design, precum și cadre didactice și elevi din instituțiile preuniversitare cu profil artistic, care au avut posibilitatea să asculte o lecție privind istoricul problemei abordate și să realizeze lucrări în tehnica acuarelei.

Gallery Wordpress

 


 

Master Class de Caligrafie – Alexandru MACOVEI

Facultatea Arte Plastice și Design, în data de 17 mai 2017, a găzduit un „Master Class de Caligrafie”, în cadrul căruia au participat atât studenții și profesorii facultății, cât și oaspeți-amatori ai artei caligrafice.
Master Class-ul a fost prezentat de către pictorul, graficianul și caligraful Alexandru Macovei, care este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova și membru al Asociației Internaționale IAA-AIAP UNESCO.
În cadrul Master Class-ului, participanții au avut oportunitatea de a cunoaște materialele și instrumentele specifice caligrafiei, fiind impresionați de diversitatea tehnicilor și metodelor de realizare a lucrărilor caligrafice.
Caligrafia liberă oferă mijloace creative ce pot fi aplicate în lucrări artistice oferind expresii și valori prin gestualitate, ritmuri, dinamică, transparență și  culoare. Maestrul a demonstrat o serie de conotații filozofice ce pot fi aplicate vizual prin intermediul materiei caligrafice. Totodată artistul ne explică cum caligrafia poate fi intercalată virtuos cu pictura, grafica, sculptura, arhitectura și în ansamblu cu artele decorative, litera oferind o dimensiune suplimentară în valorificarea operelor artistice.
Opera realizată în cadrul MasterClass-ului de caligrafie, Alexandru Macovei a donat-o Facultății Arte Plastice și Design a UPS „I.Creangă”

Mediatori: Valeriu Heța, Alexandru Ermurache
Poze realizate de Adrian Cucereavîi și Gelu Negură

Gallery Wordpress