Masterclass cu Dina Rotari tehnicile baticului la FACULTATEA DE ARTE PLASTICE ȘI DESIGN

La data de 23 aprilie 2024, studenții FAPD au avut ocazia să participe la masterclass-ul unei doamne extraordinare, maestrei în batic Dina Rotari. S-a creat o atmosferă impresionantă, ca să se poată transpune în esența lucrului în batic, care provine din Indonezia (sec. V e.n.).

După o lecție teoretică introductivă, studenții Facultății de Arte Plastice și Design au făcut cunoștință cu tehnicile, metodele și materialele necesare pentru lucrul în batic, prezentându-și câteva lucrări personale în diverse tehnici, printre care se enumeră metoda caldă cu ceară, tehnica „tie-dye” (tingerea în noduri), vopsirea pânzei cu colorant și aplicarea sării, tehnica rece și altele. Astfel, maestra a demonstrat cum se aplică desenul , după care au încercat și studenții să practice.

Baticul, o piesă de material textil, are o istorie îndelungată și bogată. Originea sa poate fi urmărită înapoi în timp, iar în diverse culturi și perioade istorice a avut semnificații diferite. Inițial, baticul a fost folosit ca o protecție împotriva vântului, a prafului sau a soarelui, dar a evoluat în timp pentru a deveni un accesoriu de modă sau un simbol cultural în multe regiuni ale lumii. Din Orientul Mijlociu până în Asia de Sud-Est și până în Europa, baticul a fost și continuă să fie un element de importanță culturală și estetică.

Gallery Wordpress