Expoziție personală a artistului și profesorului Vasile Grama – „Gând de Lumină”

Expoziție personală a artistului și profesorului
Vasile Grama – „Gând de Lumină”

La data de 7 noiembrie 2024, în cadrul Centrului Expozițional „Constantin Brâncuși” din Chișinău a avut loc vernisajul expoziției personale de artă a artistului Vasile Grama, un om de o înaltă cultură și inteligență, cadru didactic cu peste 35 de ani de experiență, la Facultatea Arte Plastice și Design, UPS „Ion Creangă” din Chișinău.

Fiind și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, a participat la numeroase expoziții naționale și internaționale de artă plastică, cu opere de artă decorativă, tapiserie, batic, pictură și grafică. Lucrările artistului sunt achiziționate în diverse colecții publice și particulare din Moldova, dar și peste hotare, în România, China, SUA, Israel, Franța, Austria, Germania, Venezuela, etc.

Vasile Grama spune:
„Cu o deosebită plăcere mulțumesc tuturor prietenilor, echipei de filmare TV Moldova 1, colegilor de la Uniunea Artelor Plastice, colegilor și discipolilor de la Facultatea Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” pentru susținerea dumneavoastră.”

Expoziția poate fi admirată până în data de 24 noiembrie 2024, la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși”, Chișinău, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, 3.

STUDENTUL FACULTĂȚII DE ARTE PLASTICE ȘI DESIGN, ÎN VIZITĂ DE STUDIU ÎN ŁÓDŹ, POLONIA

STUDENTUL FACULTĂȚII DE ARTE PLASTICE ȘI DESIGN, ÎN VIZITĂ DE STUDIU ÎN ŁÓDŹ, POLONIA

În perioada 29 octombrie – 8 noiembrie 2024, studentul Facultății de Arte Plastice și Design, UPS „Ion Creangă” din Chișinău, au efectuat o vizită de studiu în Polonia. Denis Jigău, a fost selectat în proiectul Study Tours to Poland, finanțat de programul Polish-American Freedom Foundation și implementat de Leaders of Change Foundation și Borussia Foundation. Împreună cu alți participanți din Moldova și Ucraina, Denis a vizitat orașul Łódź, Polonia.

Scopul vizitei de studiu pentru studenți este de a descoperi diverse aspecte ale vieții în Polonia, de a afla cum lucrează despre sectorul neguvernamental și toate formele de angajament și activism civic, precum și de a analiza experiența modernizării comunităților locale și evoluției Poloniei în cadrul Uniunii Europene.

La finalul vizitei, Denis a rămas impresionat de frumusețea Poloniei, de aspectul artistic al clădirilor istorice și de modul de gestionare a acestora de către ONG-uri în Polonia, dar și de căldura oamenilor și ospitalitatea acestora:

„Întotdeauna am admirat Polonia și oamenii ei. Simțul lor pentru design, respectul pentru trecut și gândirea creativă. Study Tours to Poland mi-au oferit șansa de a vedea toate acestea cu proprii mei ochi, fapt pentru care sunt recunoscător. Cred că noi, ca țară, putem învăța multe de la ei, începând de la promovarea tradiției până la procesul de revitalizare, în care clădirile vechi capătă o nouă viață și continuă să inspire. STP m-a ajutat să descopăr multe lucruri ca artist. Și chiar dacă această călătorie a durat doar 10 zile, experiența pe care am dobândit-o va rămâne cu mine pentru totdeauna.”, afirmă studentul Denis Jigău, licență, Grafica, anul III.

FACULTATEA ARTE PLASTICE ȘI DESIGN în cadrul expoziției „ARTA ÎMPOTRIVA URII: MĂRTURII ALE TINERILOR”

FACULTATEA ARTE PLASTICE ȘI DESIGN în cadrul expoziției „ARTA ÎMPOTRIVA URII: MĂRTURII ALE TINERILOR”

Studenții Facultății Arte Plastice și Design au elaborat lucrări, în diverse tehnici, de la grafică digitală până la pictură, la subiectul combaterii discursului de ură. Expoziția este deschisă pentru public în perioada 8-22 noiembrie 2024.

„O experiență inedită îi așteaptă, în aceste zile, pe toți cei care vor trece prin Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău. Parcul va găzdui un vernisaj în aer liber. Lucrările reprezintă mărturii personale și viziuni artistice asupra discursului de ură, prejudecăților și discriminării.

Proiectul este o inițiativă a ONU pentru drepturile omului în Moldova, în parteneriat cu Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

Adrian Cucereavîi , profesor Facultatea de Arte „Ion Creangă”: „Noi ne întâlnim în fiecare zi cu ura, așa cum noua ne-au descris-o, dar noi am înțeles mai multe straturi ale acestui fenomen. Am încercat să-l interpretăm și să ne expunem părerile noastre împotriva acestui fenomen prin imagini sau afișe care sunt expuse în parcul central.”

În cadrul proiectului au participat 22 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului și au fost expuse 41 de lucrări. Expoziția este o mărturie a implicării tinerilor în abordarea problemelor critice ale societății. Artiștii își pot exprima perspectivele și pot contribui la construirea unei societăți mai incluzive și mai pașnice.”

Text parțial preluat de pe pagina web a postului de televiziune TVR Moldova.

FACULTATEA ARTE PLASTICE ȘI DESIGN PREMIATĂ LA FESTIVALUL DE MODĂ „CULORILE TOAMNEI”, Pitești, România

FACULTATEA ARTE PLASTICE ȘI DESIGN PREMIATĂ
LA FESTIVALUL DE MODĂ „CULORILE TOAMNEI”, Pitești, România

La data de 29 octombrie 2024, Facultatea Arte Plastice și Design, UPS „Ion Creangă”, programul de studii
MODĂ – DESIGN VESTIMENTAR, a participat la Festivalul de Modă „Culorile Toamnei”, la Pitești, România (director artistic Valeria Coman). În cadrul evenimentului au participat atât invitați din România, cât și din Republica Moldova.
Natalia Sajin, asistent universitar, în calitate de membru al juriului, masteranda Anna Slobodeniuc și absolventul
Denis Guțan au reprezentat facultatea la cea de-a XXVIII-a ediție a festivalului.

Colecția „Strong woman”, realizată de Anna Slobodeniuc cu coordonarea lui Eugen Reabenchi, a reușit să obțină Locul I „Premiul de popularitate”, iar colecția „Game of Shadow”, realizată de Denis Guțan, a fost premiat cu Locul I –
„Cel mai tânăr designer”, lucrările executate de studenții facultății au fost apreciate la cel mai înalt nivel de juriul internațional.

Felicitări profesoarei Facultății de Arte Plastice și Design, Natalia Sajin pentru oportunitatea de a participa pentru prima dată ca membru al juriului la acest festival internațional, felicitări studenților, absolvenților și coordonatorilor facultății pentru rezultatele remarcabile!

Sincere mulțumiri organizatorilor pentru acest inedit festival de modă pentru tineri designeri!
Sincere mulțumiri administrației Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, în persoana rectorului Alexandra Barbăneagră și administrației Facultății de Arte Plastice și Design – decanului Ana Simac pentru susținere!

Gallery Wordpress