Ambalaj pentru suflet
SUZANA FÂNTÂNARIU
Expoziție de grafică la Chișinău

Organizatori: Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Muzeul Municipal Regina Maria din Iași, Facultatea de Arte și Design din Iași, Facultatea de Arte Plastice și Design din Chișinău.
Parteneri: Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Institutul Cultural Român Mihai Eminescu Chișinău, Primăria Municipiului Iași.
Curator: dr. Alexandru Constantin Chituță.
Contribuții: conf. univ. dr. Adrian Stoleriu, Alexandru Gorea.

Vernisaj:
joi, 24 martie 2023,
ora 11:00

Locație:
Facultatea de Arte Plastice și Design, UPSC

str. Cornului 10, bl. 6, Chișinău.

 

 

Născută în localitatea Baia Suceava, absolventă a Liceului de Artă „Octav Băncilă” din Iași și a Institutului de Artă „Ion Andreescu” din Cluj Napoca, Doctor Honoris Causa a Universității Naționale de Artă „George Enescu” din Iași, Suzana Fântânariu este cunoscută ca „Doamna graficii contemporane românești”. Cu o activitate spectaculoasă, cu zeci de expoziții în țară și străinătate, cu numeroase participări și premii la diferite Bienale internaționale: Premiul I la Paris, Premiul II la Maastrsicht, Premiul I la Sharjah, Medalia de argint din Beijing, Medalia de aur a Bienalei de artă Vicenza s.a., cu o carieră academică extraordinară ca profesor universitar la Facultatea de Artă și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara unde a îndrumat zeci de studenți, Suzana Fântânariu va avea o expoziție extraordinară la Chișinău unde va prezenta o serie de lucrări realizate în tehnica xilogravurii, desen, xilo-obiect etc.

În luna iunie a anului 2022 Suzana Fântânariu, la solicitarea prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, rectorul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași și a dlui dr. Alexandru Constantin Chituță, managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu a primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași, decorație conferită de dl. primar Mihai Chirica.
Decanul Facultății de Arte din Iași, conf. Univ. Dr. Adrian Stoleriu a declarat: „Exprimându-se cu ușurință în varii medii artistice, maestru inegalabil în arta xilogravurii, Suzana Fântânariu îmbină noul și vechiul în opere de artă ce dețin un timp al lor, un timp propriu, în care privitorul este absorbit fără ezitare. Prin limbajele propriei creații, artista stabilește un contact imediat cu publicul său, dovedindu-se un foarte bun și sincer narator. Ea vorbește despre sine cu o nebănuită capacitate de confidență, pe care o împărtășește cu dărnicie, nouă tuturor. Pentru toți cei care o cunosc deja pe artista Suzana Fântânariu, acest fapt este o evidență. Cei care îi vor afla abia de acum înainte opera și personalitatea, vor descoperi un univers cultural și artistic bogat, ce realizează o mediere de excepție între diferitele ramuri ale artei, îmbinând sculptura, instalația, grafica, artele textile, obiectele artistice, desenul… Toate acestea fac ca, imediat ce a parcurs vizual, mental și spiritual acest bogat ansamblu de expresii artistice, privitorul să constate că are de-a face cu o personalitate artistică plurivalentă, multiculturală, cu viziuni universale, așa cum au fost marile genii ale lumii.”

Curatorul expoziției, dr. Alexandru Constantin Chituță de la Muzeul Național Brukenthal a declarat: „Lucrările Suzanei Fântânariu ne dezvăluie un univers sensibil pentru bucuria ochilor. Indiferent de tehnica adoptată, artista a reușit de-a lungul carierei sale să devină un reper. Tocmai de aceea expoziția prezentată acum la Chișinău, are rolul de a evidenția parcursul creator și de a face mai bine înțeles particularitățile demersului artistic dezvoltat de artistă până în momentul de față. Lumea Suzanei Fântânariu aparține senzorialului, nostalgiei, relațiilor intime cu obiectele imediate. Nu doar tehnica hârtiei, drumul ideii pe calea materialului, a imprimării, a scrierilor cât și gândirea spectaculară a artistei transformă ingeniozitatea obiectului într-un indice personalizat. Artistic vorbind, Suzana Fântânariu prezintă la Iași, aventura domniei sale în experiment, pe mai multe direcții, într-un sistem al risipirii, după propria caracterizare. Este o bucurie că iată în colaborare cu mai multe instituții, am putut realiza acest moment deosebit nu doar în viața Suzanei Fântânariu cât și în istoria graficii românești. Alături de această expoziție Muzeul Național Brukenthal va dona și cărți de specialitate și albume de artă Bibliotecii Facultății de Arte Plastice și Design din Chișinău.”