FACULTATEA ARTE PLASTICE ȘI DESIGN la evenimentul Fii PRO, alege să fii profesor!

FACULTATEA ARTE PLASTICE ȘI DESIGN la evenimentul Fii PRO, alege să fii profesor!

În data de 28 aprilie 2024, peste 3000 de absolvenți din întreaga țară s-au reunit la Arena Chișinău. Cu genericul inspirat „Fii PRO! Alege să fii profesor!”, această întâlnire promovează pasiunea pentru profesia didactică.

Reprezentanții Facultății de Arte Plastice și Design, alături de toate cele 8 facultăți ale Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău au participat la eveniment, oferind nu doar informații despre oferta educațională, ci și consiliere vocațională și ghidare în carieră.

Ministrul Dan Perciun a venit cu un mesaj către tineri, în care le-a vorbit despre impactul social al profesiei de pedagog, despre oportunitățile, dar și provocările acestei meserii. Cu un mesaj de încurajare către absolvenți a venit și Prim-ministrul Dorin Recean. La rândul său, Isobel Coleman, Administratoare adjunctă, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID – US Agency for International Development) a venit cu un mesaj pentru tinerii absolvenți.

Aducem sincere mulțumiri organizatorilor, voluntarilor și profesorilor din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, voluntarilor și profesorilor din cadrul Facultății de Arte Plastice și Design, Spătaru Rodica, Rusu Valentin, Reabenchi Eugen, Prangache Liuba, Natalia Sajin.
Evenimentul deosebit a avut loc în cadrul Săptămânii Educației, organizat de Ministerul Educației și Cercetării.
Text parțial preluat de pe pagina oficială de facebook a UPSC și a Ministerului Educației și Cercetării.
Gallery Wordpress

Masterclass cu Dina Rotari tehnicile baticului la FACULTATEA DE ARTE PLASTICE ȘI DESIGN

Masterclass cu Dina Rotari tehnicile baticului la FACULTATEA DE ARTE PLASTICE ȘI DESIGN

La data de 23 aprilie 2024, studenții FAPD au avut ocazia să participe la masterclass-ul unei doamne extraordinare, maestrei în batic Dina Rotari. S-a creat o atmosferă impresionantă, ca să se poată transpune în esența lucrului în batic, care provine din Indonezia (sec. V e.n.).

După o lecție teoretică introductivă, studenții Facultății de Arte Plastice și Design au făcut cunoștință cu tehnicile, metodele și materialele necesare pentru lucrul în batic, prezentându-și câteva lucrări personale în diverse tehnici, printre care se enumeră metoda caldă cu ceară, tehnica „tie-dye” (tingerea în noduri), vopsirea pânzei cu colorant și aplicarea sării, tehnica rece și altele. Astfel, maestra a demonstrat cum se aplică desenul , după care au încercat și studenții să practice.

Baticul, o piesă de material textil, are o istorie îndelungată și bogată. Originea sa poate fi urmărită înapoi în timp, iar în diverse culturi și perioade istorice a avut semnificații diferite. Inițial, baticul a fost folosit ca o protecție împotriva vântului, a prafului sau a soarelui, dar a evoluat în timp pentru a deveni un accesoriu de modă sau un simbol cultural în multe regiuni ale lumii. Din Orientul Mijlociu până în Asia de Sud-Est și până în Europa, baticul a fost și continuă să fie un element de importanță culturală și estetică.

Gallery Wordpress

FACULTATEA ARTE PLASTICE ȘI DESIGN la „Gala premiilor patrimoniului cultural”

FACULTATEA ARTE PLASTICE ȘI DESIGN

la „Gala premiilor patrimoniului cultural”

La data de 18 aprilie 2024, în incinta Palatului Republicii a avut loc „Gala premiilor patrimoniului cultural” – un eveniment organizat de Fundația Heritage 21, Antim și IPC. La acest eveniment au participat și studenții Facultății Arte Plastice și Design, programul de studii Modă – Design Vestimentar, UPS „Ion Creangă”, cu colecția „Istorii Urbane” – 10 costume vestimentare.

Colecția „Istorii Urbane” folosește drept sursă de inspirație istoriile, chipul, imaginea, căldura, sufletul orașului vechi Chișinău și Bender, au fost create mai multe look-uri vestimentare cu chipuri ale străzilor, geamurilor, balcoanelor, ușilor cu ornamente forjate, elemente arhitecturale, stilizate într-un concept comun „Istorii urbane”, interpretate în colecția de design vestimentar. Au fost aplicate diverse tehnici, interpretate manual de studenții Colegiului de Arte Plastice „V.Postoikin” din Bender – batik, împâslire, colaj, care au fost măiestrit îmbinate și încorporate în cadrul costumelor vestimentare de studenții Facultății Arte Plastice și Design. Această colecție servește un exemplu inedit de lucru în echipă a studenților și profesorilor din două instituții partenere de învățământ artistic, fiind realizată în cadrul Platformei Cultura, implementat în cadrul programului Măsuri de Consolidare a Încrederii, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Mulțumim organizatorilor pentru invitație și Felicitări laureaților pentru premiile obținute!

Coordonatori artistici Natalia Sajin si Eugen Reabenchi, Natalia Iampoliscaia, lectori universitari, coordonator a proiectului Simac Ana, decanul Facultății Arte Plastice și Design.

Gallery Wordpress

 

Conferința Științifică Națională cu participare internațională a studenților „PROBLEME ȘI SOLUȚII ÎN ȘTIINȚA CONTEMPORANĂ”, desfășurată în cadrul FACULTĂȚII ARTE PLASTICE ȘI DESIGN

Conferința Științifică Națională
cu participare internațională a studenților
„PROBLEME ȘI SOLUȚII ÎN ȘTIINȚA CONTEMPORANĂ”,
în cadrul FACULTĂȚII ARTE PLASTICE ȘI DESIGN

În data de 12 aprilie 2024 a avut loc Conferința Științifică Națională cu participare internațională a studenților „Probleme și soluții în știința contemporană”, organizată de Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. Activitatea secției PROBLEME ALE ARTELOR VIZUALE ȘI EDUCAȚIEI ARTISTICE, desfășurată în regim mixt în cadrul Facultății Arte Plastice și Design a implicat participarea studenților din instituția gazdă și instituțiile partenere din afara țării – Universitatea Națională de Tehnologii și Design din Kiev, Ucraina și Universitatea de Tehnologie Qilu, Jinan, Republica Populară Chineză.

Comunicările prezentate în plen de către studenții ciclului I – Licență și ciclului II – Master au fost axate pe cercetări și studii cu impact educațional și artistic, marcând practicile contemporane în domeniul învățământului artistic, designului și al artei vizuale. Atenție merită tematica abordată în cadrul comunicărilor:

  • Tehnici și strategii didactice stimulative și de deblocare creativă,
    autoare Adriana Gușan, UPS ”Ion Creangă”, coordonator Ludmila Mokan-Vozian, dr., conf.;
  • Impactul utilizării tehnologiilor digitale în procesul de predare-învățare a artelor plastice,
    autoare Oxana Zgherea, UPS ”Ion Creangă”, coordonator Ludmila Mokan-Vozian, dr., conf.;
  • Amenajarea spațiilor de alimentare publică din cadrul instituțiilor de învățământ,
    autoare Daniela Șerban,UPS ”Ion Creangă”, coordonator Iulia Mîrza, asistent univ.;
  • Integration of style “grunge” into modern eco brands,
    author Miroslava Siminko, National University of Technologies and Design, Kyiv, Ukraine, coordinator Olena Gerasymenko, senior lecturer;
  • Design of souvenir products for a company,
    author DU Jingru, Qilu University of Technology, Jinan, People‛s Republic of China, coordinator Kalina Pashkevych, Doctor of Engineering, professor, National University of Technologies and Design, Kyiv, Ukraine;
  • Flora și fauna în designul interior,
    autoare Cătălina Istrati, UPS ”Ion Creangă”, coordonator Rodica Spătaru, asistent univ.;
  • Beneficiile zooterapiei asistate de iepurași. Aspecte terapeutice,
    autoare Ana Pahom, UPS ”Ion Creangă”, coordonator Rodica Spătaru, asistent univ.;
  • Stilul animalier în designul interior,
    autoare Ana-Maria Lazăr, UPS ”Ion Creangă”, coordonator Rodica Spătaru, asistent univ.;
  • Creația artistică a graficianului Ilie Bogdesco – un secol de existență,
    autoare Lenuța Buzu, UPS ”Ion Creangă”, coordonator Rodica Ursachi, dr., conf,;
  • Costumul istoric și decorul textil ca mijloc de expresivitate vizuală în crearea imaginii scenice și chipului pentru film, autoare Gabriela Burmistru, Cristina Grajdean,
    UPS ”Ion Creangă”, coordonator Eugen Reabenchi, asistent univ.;
  • Particularități de formare a tendințelor în modă. Corsetul,
    autoare Irina Grecin, UPS ”Ion Creangă”, coordonator Eugen Reabenchi, asistent univ.;

Aducem sincere mulțumiri pentru prezența la conferință și contribuția participanților la schimbul de idei și cunoștințe. Apreciem profund deschiderea pentru explorare, spiritul colaborativ, persistența și adaptabilitatea participanților, precum și angajamentul fiecăruia față de învățare și dezvoltare.

De asemenea, adresăm mulțumiri coordonatorului secției, dnei Ludmila Mokan-Vozian, dr., conf. și moderatoarei – Adriana Gușan, masterandă, program de studii Design grafic.

Gallery Wordpress

Concursul „OUL DE PAȘTI – SIMBOL AL SFINTELOR SĂRBĂTORI”, ediția a II-a.

FACULTATEA ARTE PLASTICE ȘI DESIGN,
Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău organizează Concursul „OUL DE PAȘTI”, ediția a II-a.

În data de 30 aprilie 2024, ora 13:20, în incinta Facultății de Arte Plastice și Design, str. Cornului 10, auditoriul 318, va avea loc expoziția – concurs dedicată Sfintelor Sărbători de Paști.

PROBA CONCURSULUI

Proba Art Obiect: o compoziție pascală, care neapărat să conțină cel puțin un ou decorat – se acceptă orice tehnică, material etc., (participare individuală sau în echipă). De la tehnica încondeierii până la modelarea în lut, etc.

CRITERIILE DE EVALUARE:
• Originalitatea lucrării realizate;
• Respectarea condițiilor;

• Folosirea materialelor adecvate tipului de produs.

TERMENII DE REALIZARE A CONCURSULUI:
• 12.04.2024 – 30.04.2024 – promovarea regulamentului, perioada de executare a lucrărilor;
• 30.04.2024 – ora: 13:00, prezentarea lucrărilor la Facultatea Arte Plastice și Design;
• 30.04.2024 – ora: 14:00, Masterclass Eugen Reabenchi;
Masă rotundă „Oul pascal – structuri mitice și simbolice” Ludmila Moisei;
• 30.04.2024 – 02.05.2024 – jurizarea lucrărilor;

Învingătorii, dar și participanții concursului vor beneficia de DIPLOME (în format digital). Nu se percep taxe de participare.

Responsabili de Concursul Ouălor de Paști, Proba Art Obiect:
Proba Art Obiect: Rodica Spătaru, lect. univ., e-mail: spataru.rodica@upsc.md;

Adriana Gușan, e-mail: gusan.adriana@upsc.md.

Pe tot parcursul evenimentului va fi voie bună și bună dispoziție!