Atelierele Primăverii

Atelierele Primăverii, organizate de studenții
Facultății Arte Plastice și Design, „UPS I.Creangă”

În data de 26 februarie 2020, în incinta Școlii de Arte Plastice „A. Șciusev” din Chișinău s-au desfășurat trei ateliere de lucru cu genericul Simbolurile primăverii. Acestea au fost organizate sub coordonarea profesorilor Facultății Arte Plastice și Design – Olimpiada Arbuz-Spatari dr., conf., Ana Simac dr., conf.
și Ludmila Mokan-Vozian, dr., conf.

Activitatea extracurriculară a fost realizată de către studenții Dan Iorga, Dan Bunici, Svetlana Morari, Cristina Brînzilă, Legenda Zaporojan și Diana Lungu, care își urmează stagiul de practică pedagogică
în cadrul Școlii de Arte, sub mentoratul dnei Daniela Roșca-Ceban, profesoară de arte plastice.

În atelierul studentelor Legenda Zaporojan și Diana Lungu, elevii școlii au confecționat simboluri antropomorfe în culorile specifice mărțișorului, magicul simbol al primăverii.

În atelierul Svetlanei Morari și a Cristinei Brînzilă, elevii au împodobit umbreluțe cu flori de primăvară de diferite culori, umbreluțe pline de atmosferă primăvăratică.

Micile viețuitoare care primele apar sub lumina soarelui, au fost trezite în atelierul studenților Dan Iorga și Dan Bunici. Elevii, încurajați de studenți au creat un adevărat ecosistem, care radia culori și spirit proaspăt de primăvară.

Gallery Wordpress

„Noi: tineretul creator – 2020”

„Noi: tineretul creator – 2020”
Expoziției-concurs de artă plastică

Peste 100 de tineri autori și-au prezentat lucrările în cadrul expoziției-concurs de artă plastică contemporană „Noi: tineretul creator”, ediția XIX, care a fost vernisată joi la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” din capitală. Scopul acestei expoziții fiind promovarea tineretului de creație și valorificarea tendințelor de dezvoltare ale artei plastice contemporane.

„Lucrările expuse sunt diverse ca stil și ca gen. Este singura expoziție-concurs care întrunește mai mulți tineri artiști plastici, majoritatea dintre ei elevi și studenți la instituțiile de profil din țară. Într-o expoziție colectivă se observă mai bine individualitatea artistică a fiecărui participant, ce a adus el nou în artele plastice de la noi. Fiind una de concurs, expoziția stimulează tineretul creator atât moral, cât și material, chiar dacă premiile sunt mai mult simbolice”, a precizat Dumitru Bolboceanu, președintele UAP.

Expoziția cuprinde 123 de lucrări de pictură, grafică, tapiserie, ceramică și sculptură, semnate de autori cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani.

Zece tineri artiști, studenți și absolvenți, au participat din cadrul Facultății Arte Plastice și Design a UPS „I. Creangă”, cu grafică și pictură: Abu Mohammad Mohammad, Anastasia Dudineț, Anastasia Trifan, Cristina Gutu, Dorina Cebotari, Dumitru Lungu, Valentina Prijelevscaia, Vasile Gavril, Vasman Ivanov, Vlad Caraulan.

Tinerii de la Facultatea Arte Plastice și Design a UPS „I. Creangă” sau bucurat de premii și diplome de merit.

Marele Premiu, acordat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, i-a fost înmânat lui Dumitru Lungu pentru lucrarea de grafică ”Frânturi-aripi”, linogravură.

Vasile Gavril – diploma de merit. Acordată de către Uniunea Artiștilor Plastici.

Expoziția va fi deschisă până la 15 martie.

Sursa: Moldpresa

Gallery Wordpress

 

VREME TRECE, VREME VINE – Expoziție dedicată poetului Mihai Eminescu

VREME TRECE, VREME VINE –
Expoziție dedicată poetului Mihai Eminescu

Vreme trece, Vreme vine, Toate-s vechii și noi sunt toate… acestea sunt versurile care au inspirat organizarea Expoziției Internaționale de Creație Vizuală Vreme trece, vreme vine, dedicată geniului eminescian.Expoziția internațională „Vreme trece, vreme vine” s-a desfășurat în perioada 15 ianuarie – 22 februarie 2020 și a fost găzduită cu onoare de către Centrul Academic Internațional „Mihai Eminescu”. Evenimentul a fost organizat la inițiativa Facultății Arte Plastice și Design, UPS „Ion Creangă”, sub egida prof.univ. critic de artă Eleonora Brigalda în parteneriat cu Asociația Profesorilor de Arte Vizuale din Republica Moldova, filiala Iași, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova, Facultatea Arte Plastice, Decorative și Design AMTAP, Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” și Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”.
În cadrul evenimentului au participat oameni de cultură, critici de artă din țară și de peste hotare, precum și admiratori ai creației poetului nepereche.
Expoziția a prezentat publicului aproximativ 30 de lucrări artistice inspirate din opera marelui poet, fiind organizată în contextul marcării celor 170 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești.

Gallery Wordpress

Explorări creative

Facultatea Arte Plastice și Design, UPS „I. Creangă”
cu noi explorări creative
în incinta Școlii
de Arte Plastice „A. Șciusev” din Chișinău

În data de 21 februarie 2020, Facultatea Arte Plastice și Design, UPS „I. Creangă” a organizat în incinta Școlii de Arte Plastice „A. Șciusev” din Chișinău master-class-ul Tehnici moderne în arta colajului, sub coordonarea profesorilor – Olimpiada Arbuz-Spătari, dr., conf. și Ludmila Mokan-Vozian, dr., conf., realizată de studentele Diana Robu, Alexandrina Madan, Vlada Cibuc, Elena Platon și Mihaela Stanciu. Studentele urmează stagiul de practică pedagogică în cadrul Școlii de Arte, sub mentoratul dnei Tatiana Voloh, profesoară de arte plastice.

Elevii au experimentat atât mijloace materiale tradiționale, cât și netradiționale. În procesul creativ, participanții la activitate au lucrat în echipe și au realizat compoziții creative în tehnica colajului, la subiectul anotimpurile. Entuziasmați de realizările personale, elevii au rămas în speranța unor noi explorări creative și colaborări cu Facultatea Arte Plastice și Design UPS „I. Creangă”.