Bilanțul concursului „Oportunități pentru Universitatea mea”

Bilanțul concursului
„Oportunități pentru Universitatea mea”

În cadrul concursului de proiecte în beneficiul universității adresat studenților și profesorilor UPSC „Oportunități pentru Universitatea mea” au fost selectate 3 proiecte care urmează a fi implementate în 2022, printre care și proiectul a Facultății Arte Plastice și Design.

Proiectul „Identitatea vizuală pentru ArtDigitalHub” a fost scris de Postolache Ana-Maria, asis.univ. și studenta programului de studii Arte Plastice Adriana Gușan.

ArtDigitalHub va fi un spațiu polifuncțional pentru tineri artiști plastici și viitori designeri, dotat cu tehnologii performante, necesare pentru formarea inițială a studenților Facultății Arte Plastice și Design, UPS „Ion Creangă”.

Concursul de proiecte „Oportunități pentru Universitatea mea” a fost desfășurat la inițiativa Direcției Studenți, Consiliere și Ghidare în Carieră din cadrul UPSC. Proiectele depuse s-au încadrat în tematica strategică propusă în Regulamentul concursului și au respectat cerințele înaintate.

Cu recunoștință pentru implicare și apreciere pentru inițiativă, spirit de echipă și efortul depus, Administrația UPSC urează echipei de lucru mult succes și spor în implementarea proiectelor.

Valorificarea tradițiilor de iarnă la Facultatea Arte Plastice și Design

Valorificarea tradițiilor de iarnă la Facultatea Arte Plastice și Design

Poporul român a zămislit numeroase obiceiuri și tradiții, datini și credințe, ceremonii magico-religioase, multe dintre care și-au croit drum spre noi din negura anilor. Din circuitul acestor valori spirituale, fac parte tradițiile și obiceiurile legate de sărbătorile de iarnă, care, se regăsesc printre prioritățile spirituale în cadrul educațional la Facultatea Arte Plastice și Design. Astfel, ca o generalizare a competențelor formate la orele de Etnografie, în data de 14 decembrie 2021, studenții au prezentat colectivului profesoral didactic al facultății un adevarat spectacol, coordonați iscusit de profesorul facultății dr. Ludmila Moisei.

În cadrul activității extracurriculare Tradiții de iarnă din datina străbună, studenții facultății Arte Plastice și Design au colindat și au urat, au semănat și-au sorcovit, ne-au delectat spiritual cu Jocul Caprei. Activitatea este una care se înscrie în măsurile de promovare a patrimoniului cultural la tânăra generație, presupune un dialog între purtătorii de cultură și o continuitate a valorilor naționale. Studenții au dat dovadă de talent și originalitate în promovarea și valorificarea tradițiilor noastre stravechi.

Mulțumim studenților pentru receptivitate și implicare, pentru respectul față de trecutul istoric și valorile neamului.

Gallery Wordpress

Expoziția – Concurs „Brazi de Crăciun”, ediția a III-a, 2021

Expoziția – Concurs „Brazi de Crăciun”,
ediția a III-a, 2021

Azi, 13 decembrie 2021, Facultatea Arte Plastice și Design, a lansat expoziție-concurs „Brazi de Crăciun”, ediția a III-a, 2021, la care au participat nu doar studenții și masteranzii Facultății, dar și studenți de la alte Facultăți, precum și elevi ai unor insituții din capitală.

Evenimentul, desfășurat în incinta „Clasei Viitorului”, blocul I, UPS „Ion Creangă”, a fost organizat cu ghidarea mentorului programului de studii: Design Interior – Rodica SPĂTARU, prodecan, lect. univ. la catedra Arte Decorative. Organizația Sindicală a Studenților, sponsorul și partenerul principal, a oferit câștigătorilor premii bănești.

? Începând cu data de 15 decembrie, puteți admira expoziția de brazi la Facultatea Arte Plastice și Design, str. Cornului 10, blocul 6.

Diplome și premii au fost în ambele categorii: preuniversitar și universitar.

UNIVERSITAR:
? Locul I – Alexandra POSTOVAN, anul II, Facultatea Arte Plastice și Design, program de studii: Design Interior
? Locul II – Daniela MALAI masteranda Facultății Arte Plastice și Design, program de studii: Design Interior și Valeria ADAM, anul II, Facultatea de Științe ale Educației și Informatică, program de studii: Pedagogie preșcolară
? Locul III – Larisa BANTOȘ, anul III, Facultatea Arte Plastice și Design, program de studii: Arte Decorative – și Cătălina CONSTANTINOV, anul III, Facultatea de Științe ale Educației și Informatică, programul de studii: Informatică
? Premiu „SIMPATIA PUBLICULUI” – Olga MELNIC, Facultatea Arte Plastice și Design, program de studii: Design Interior.
? Premiu pentru CEL MAI CREATIV BRAD – Olesea BRAGA, anul I, Facultatea Arte Plastice și Design, program de studii: Design Vestimentar.

PREUNIVERSITAR:
? Locul I – Ulianei GUTAHOV, școala „Ion și Doina Aldea-Teodorovici”
? Locul II – Todirca ALIBINA, T.I. RAMBAM ORT
? Locul III – lucru în echipă a elevilor liceului „Mihai Grecu” – Roman BAHCIVANJI și Alexandra CHIRII.

Toți participanții au obținut certificat de participare.
Felicitări participanților și câștigătorilor concursului!
Vă mulțumim pentru implicare!

Colecția vestimentară „Istorii urbane”

Colecția vestimentară „Istorii urbane”

Astăzi, în data de 11 decembrie 2021, studenți și profesori ai Facultății de Arte Plastice și Design, programul de studii: Modă – design vestimentar, în colaborare cu studenții Colegiului de Arte Plastice „V. Postoikin” din or. Bender au prezentat Colecția vestimentară „Istorii urbane”.

Conducători artistici ai colecției:
Eugen Reabenichii;
Natalia Sajin;
Natalia Iampoliskaia;
Mila Grecul.
Coordonator al proiectului: Ana Simac, dr.conf.univ., decanul Facultății.
De asemenea, în cadrul festivității de prezentare a Colecției vestimentare „Istorii Urbane” au participat reprezentanți ai instituțiilor partenere și, desigur, Rectorul UPSC, dna Alexandra Barbăneagră care, au apreciat lucrările inedite.

Surse de inspirație pentru acest proiect au servit istoriile, chipul, imaginea, căldura, sufletul orașului vechi Chișinău și Bender. În același timp, studenții s-au inspirat din arhitectura orașului neoromanesc cunoscută și ca neobrincovenească – stil specific românesc apărut la sfârșitul sec. XIX în cadrul Art Nouvea. Au fost create mai multe look-uri vestimentare cu chipuri ale străzilor, geamurilor, balcoanelor, ușilor cu ornamente forjate, elemente arhitecturale, stilizate într-un concept comun „Istorii urbane”, interpretate în colecția de design vestimentar.

În colecție au fost aplicate diverse tehnici interpretate manual de studenții Colegiului de Arte Plastice „V. Postoikin” din Bender – batik, împâslirea, colaj care, au fost îmbinate și încorporate în cadrul costumelor vestimentare de studenții Facultății de Arte Plastice și Design. Aceaste lucrări vestimentare sunt o dovadă incontestabilă de lucru productiv în echipă a studenților și profesorilor din două instituții partenere de învățământ artistic. Pentru munca lor cu dăruire și inspirație, participaanții s-au învrednicit de Diplome.

Evenimentul face parte din etapa a 2-a de dezvoltare a Platformei „Cultură”, desfășurat în cadrul programului „Măsuri de Consolidare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, în cadrul proiectului „Cultura promovării orașelor în Republica Moldova prin intermediul artei și mitopoeticii”.

Gallery Wordpress

Creațiile studenților facultății la Concursul de modeling ADModels 

Creațiile studenților facultății la Concursul de modeling ADModels 

Pe data de 2 decembrie 2021 în incinta Time Hotel din Chișinău a avut loc evenimentul spectaculos cu prelejul aniversării a 11 ani de activitate a agenției de modele internaționale ADModels. Concursul cu genericul «Miss ADModels 2021» organizat de directorul și fondatorul Ana Diaconu a fost jurizat de designeri autohtoni, printre care și președintele juriului – designerul Eugen Reabenichii, asistent universitar la catedră Arta Decorativă, UPS «Ion Creangă». 

Facultatea Arte Plastice și Design a fost reprezentată de studenții anului III, specialitatea Design Vestimentar – Denis Guțan, Cucu Maria-Magdalena, Ruxandra Nosatîi cu colecția «Babayka», absolvenții facultății Natalia Sajin cu colecția «Reîncarnare», Maia Bondarenco – colecția «Nur-i-Adin» și Valentina Trifan cu colecția «Eden».

Gallery Wordpress