STUDENTA FACULTĂȚII DE ARTE PLASTICE ȘI DESIGN, CREATOAREA COLECȚIEI OFICIALE DE MERCH A FESTIVALULUI ROMANIAN DESIGN WEEK 2024!

STUDENTA FACULTĂȚII DE ARTE PLASTICE ȘI DESIGN,
CREATOAREA COLECȚIEI OFICIALE DE MERCH A FESTIVALULUI ROMANIAN DESIGN WEEK 2024

Victoria Bagrin, cu proiectul intitulat „Cu de toate” a fost selectată pentru a reprezenta identitatea vizuală a celei de-a 12-a ediție Romanian Design Week 2024. Pentru ediția din 2024, UniCredit Bank a lansat un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici, cu vârste între 18 și 25 de ani, pentru realizarea colecției oficiale de merch.

Concursul a atras 41 de înscrieri eligibile, iar după un proces riguros de selecție, Victoria Bagrin, studenta FACULTĂȚII DE ARTE PLASTICE ȘI DESIGN, a UPS „Ion Creangă” din Chișinău, a fost aleasă ca una dintre cei doi câștigători.

Romanian Design Week este cel mai mare festival de design și arhitectură din România și are loc între 24 mai și 2 iunie 2024, în clădirea emblematică a fostului restaurant CINA, București. Biletele pot fi achiziționate de pe pagina festivalului, iar elevii, studenții și pensionarii beneficiază de acces gratuit. Festivalul Romanian Design Week este un proiect The Institute, prezentat de UniCredit Bank și finanțat de Ministerul Culturii, România.

„Ideea ilustrației este bazată pe stilistica în care eu lucrez, anume amestecul de artă din anii ’80 – ’90 și arta „nouă”.
Eu provin dintr-un oraș sumbru, cu construcții vechi, dar care au farmecul lor. Locuind acolo, am început să văd frumusețea în astfel de construcții, analizând fotografii din București, am dat peste câteva din anii ’90 și am înțeles că fotografia va fi principala parte a compoziției. Desenând-o din nou de mână pentru a reda complet stilul meu, am dat frâu liber imaginației. Ce ține de eveniment, experiența trăită în colaborare cu RDW va rămâne pentru totdeauna la mine în amintiri, ca prima excursie în București și de-asemenea primul merch, la care am lucrat. A fost o zi de neuitat și una din cele mai vesele din ultimul timp”, afirmă Victoria Bagrin, studentă a programului de studii Grafica, anul II.

La deschiderea festivalului Victoria Bagrin a fost însoțită de Constantin Șarcov, profesor în cadrul Facultății de Arte Plastice și Design, dar și de alți studenți ai programului de studii GRAFICA. Sincere felicitări studentei!

Gallery Wordpress

OLEG CONDREA – a luat premiul „CEL MAI BUN SCENARIU DE SCURTMETRAJ DRAMATIC” în cadrul Cannes 7th Art Awards 2024

OLEG CONDREA – a luat premiul
„CEL MAI BUN SCENARIU DE SCURTMETRAJ DRAMATIC”
în cadrul Cannes 7th Art Awards 2024

Oleg Condrea, fost student la FACULTĂȚII DE ARTE PLASTICE ȘI DESIGN, a luat premiul Best Short Drama Screenplay / Cel mai bun scenariu de scurtmetraj, dramă, la Festivalul Internațional de Film Independent Cannes 7th Art Awards, ediția a 5-a, cu proiectul său „Tangled Tails”.

În prezent Oleg este mentor la programul de studii ANIMAȚIE în cadrul FACULTĂȚII DE ARTE PLASTICE ȘI DESIGN, UPS „Ion Creangă” din Chișinău.

Primul său job în industrie a fost la Moldova Film, urmat de experiențe la Frimu Films și Froggy Heart în animație. Iar participarea sa la workshop-ul Animation Worksheep a fost o piatră de temelie, oferindu-i ocazia să câștige o bursă la cel mai mare festival de animație din Europa, la Annecy. Același scenariu a obținut și alte peste 80 de premii în ultimele 6 luni, la festivaluri importante din New York, Florence, Berlin, Paris și Londra.

Oleg Condrea spune: „Pentru mine, „Tangled Tails” este un scenariu extrem de personal, căruia i-am oferit lacrimi și fiori în fiecare noapte de scris.” „Tangled Tails” (cozi încâlcite) spune povestea unui câine înțelept care se confruntă cu provocări majore, luptând împotriva bolii, fricii și dependențelor care îi amenință familia. În doar șapte pagini, Oleg Condrea a reușit să creeze un scenariu profund
și emoționant, demonstrând o abilitate deosebită în arta povestirii și o înțelegere profundă a naturii umane.

Sincere felicitări Dlui Oleg Condrea pentru rezultatele remarcabile obținute
și succese mari în continuare!

Text parțial preluat de pe pagina oficială de facebook a Centrulului Național al Cinematografiei din Republica Moldova și de pe site-ul oficial Agora.

 

STUDENTELE FACULTĂȚII DE ARTE PLASTICE ȘI DESIGN, ÎN VIZITĂ DE STUDIU ÎN VARȘOVIA, POLONIA

STUDENTELE FACULTĂȚII DE ARTE PLASTICE ȘI DESIGN,
ÎN VIZITĂ DE STUDIU ÎN VARȘOVIA, POLONIA

În aprilie 2024, studentele Facultății de Arte Plastice și Design, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, au efectuat o vizită de studiu în Polonia. Adriana Gușan și Sofia Circova, au fost selectate în proiectul Study Tours to Poland, finanțat de programul Polish-American Freedom Foundation și implementat de Leaders of Change Foundation și Borussia Foundation. Împreună cu alți participanți din Moldova și Ucraina, fetele au vizitat orașul Varșovia, capitala Poloniei.

Scopul vizitei de studiu pentru studenți este de a descoperi diverse aspecte ale vieții în Polonia, de a afla cum lucrează despre sectorul neguvernamental și toate formele de angajament și activism civic, precum și de a analiza experiența modernizării comunităților locale și evoluției Poloniei în cadrul Uniunii Europene. Vizita de studiu a durat 10 zile, timp în care, participanții au vizitat locuri memorabile a orașului Varșoviei, au făcut cunoștința cu istoria Poloniei, cultura modernă, obiceiurile și arta.

La finalul vizitei, studentele au rămas impresionate de frumusețea Poloniei, de diversitatea instituțiilor care activează în Polonia, dar și de căldura oamenilor și ospitalitatea acestora:

„Programul Study Tours to Poland, mi-a oferit posibilitatea de a vizita pentru prima dată capitala Poloniei – Varșovia, această călătorie a fost extrem de deosebită și informativă. Pe lângă faptul că am avut ocazia să vizitez străzile frumoase din Varșovia și am vizitat orașul vechi și cel nou, am învățat multe despre ONG-urile poloneze: cum funcționează, ce fac și de ce există. Aceștia ne-au împărtășit experiențe foarte utile, pe care am putea foarte bine să le implementăm la noi acasă, în Republica Moldova.”, afirmă studenta Sofia Circova, studentă licență, Animație, anul II.

„Datorită Study Tours to Poland am înțeles câte lucruri mai avem de făcut, de schimbat în societatea și în țara noastră, am făcut cunoștință cu tineri ambițioși din Republica Moldova și din Ucraina cu care sper că o să ținem legătura și o să colaborăm în viitor.”, afirmă Adriana Gușan, studentă master, Design Grafic, anul I.

Gallery Wordpress

EXPOZIȚIA – CONCURS „Oul de Paști”, EDIȚIA A II-A

EXPOZIȚIA – CONCURS „Oul de Paști”, EDIȚIA A II-A

În data de 30 aprilie 2024 în cadrul FACULTĂȚII DE ARTE PLASTICE ȘI DESIGN, a Universității Pedagogice de Stat
„Ion Creangă” din Chișinău, a fost lansată expoziția-concurs „Oul de Paști” la care au participat studenți ai Facultății Arte Plastice și Design, precum și elevi ai instituțiilor preuniversitare din Republica Moldova.

Evenimentul a fost desfășurat în incinta facultății, programul a fost susținut prin implicarea activă a studenților Facultății de Arte Plastice și Design, cu prezentări în cadrul Mesei rotunde – „Oul pascal – structuri mitice și simbolice” și cântece pascale sub îndrumarea doamnelor profesoare Ludmila Moisei și Natalia Sajin. De asemenea domnul profesor Eugen Reabenchi a susținut un masterclass „Tehnici de decorare a ouălor de Paști”. Concursul cu proba Art-obiect, a fost organizat cu ghidarea mentorului programului de studii: Design Interior – Rodica Spătaru.

Participanți au fost felicitați pentru performanțele obținute:

Proba Art-obiect, oaspeți:
  • Locul I – Școala de Arte „Eugen Doga”, Strășeni, echipa „Van Gogh”, cu lucrarea – „The Starry Night”, ghidați de profesoara: Costovici Vera,
    Botoșeneanu Andreea;
    Dimitriu Bogdan;
    Dimitriu Melissa;
    Triboi Victoria;
    Triboi Nina-Evelina;
    Ampava Alexandra;
    Stahu Valeria;
    Stahu Alexandru;
    Tofan Gabriel;
    Tofan Sofia;
    Tofan Xenia;
    Ursu Adelina;
    Gheorghița Gabriel;
    Triboi Maria;
  • Locul II – Liceul Teoretic „Emil Nicula”, Anenii Noi, Mereni, profesor Zlotea Maia,
    Cotoman Daniela;
    Cotoman Alexandru;
  • Locul II – Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu”, Chișinău, profesor Pascalova Cristina,
    Bejan Ionela;
    Rîșcan Adelina;
  • Locul III – Cercul „Art Studio” Ialoveni, ghidat de profesoara Cotelea-Condrea Ludmila
    Domente Matei;
Proba Art-obiect, universitar:
  • Locul I – Tozlovanu Teodora, studenta Facultății Arte Plastice și Design, a UPS „Ion Creangă”, Gr. 303 Design Interior;
  • Locul II – Badia Maria, studenta Facultății Arte Plastice și Design, a UPS „Ion Creangă”, Gr. 303 Design Interior;
  • Locul III – Șevciuc-Rotaru Adri-Alexandra, studenta Facultății Arte Plastice și Design, a UPS „Ion Creangă”, Gr. 303 Design Interior;
  • Locul III – Topchin Anastasia, studenta Facultății Arte Plastice și Design, a UPS „Ion Creangă”, Gr. 303 Design Interior;
  • Categoria Creativitate – Tomac Andrei, student al Facultății Arte Plastice și Design, a UPS „Ion Creangă”, Gr. 303 Design Interior;
  • Categoria Inovație – Cazacu Andrei, student al Facultății Arte Plastice și Design, a UPS „Ion Creangă”, Gr. 303 Design Interior.

Toți participanții au obținut certificat de participare. Felicitări participanților și câștigătorilor concursului!
Vă mulțumim pentru implicare!

Aducem sincere mulțumiri întregii echipe organizatorice a Facultății Arte Plastice și Design, UPS „Ion Creangă”:
Doamnei Rodica Spătaru, Prodecan;
Doamnei Ludmila Moisei, dr., lector univ., coordonator Mesă rotunde – „Oul pascal – structuri mitice și simbolice”;
Doamnei Natalia Sajin, asistent universitar, coordonator cântece pascale;
Adriana Gușan, Șef servicii activități expoziționale și marketing;
Studenților grupei 303 Design Interior pentru implicare eficientă.
Gallery Wordpress