Concursul – Talentul nu ia mită. Integritatea este libertate – CNA

Studenții Facultății Arte Plastice și Design – premianți ai concursului Talentul nu ia mită. Integritatea este libertate, organizat de Centrul Național Anticorupție

În perioada 12 – 13 octombrie 2017 studenții Facultății Arte Plastice și Design, alături de alți elevi și studenți din instituții cu profil artistic, au participat la Concursul de desen grafic „Talentul nu ia mită. Integritatea în imagini, organizat de Centrul Național Anticorupție prin intermediul Proiectului de consolidare a funcțiilor de analiză și prevenire a corupției a Centrului Național Anticorupție, cu suportul UNDP Moldova și asistența financiară a Ministerului Afacerilor Externe a Norvegiei.

Amintim că la concurs au participat 122 de tineri care au avut sarcina de a prezenta viziunea lor asupra fenomenului corupției și să ilustreze într-un mod creativ câte un instrument de politici de cultivare a integrității în instituțiile publice.
În cadrul lucrărilor celei de-a XIII-lea ediții a Conferinței Naționale Anticorupție, 14 tineri și tinere au fost desemnați câștigători ai concursului „Talentul nu ia mită. Integritatea în imagini”.
Desenele au fost evaluate de o comisie formată din reprezentanți ai CNA, PNUD și ai mediului artistic.
Fiecare din cei 14 câștigători ai concursului de desen s-a ales cu o tabletă grafică.
Lucrările selectate au fost incluse în Calendarul integrității – 2018, care va fi distribuit autorităților centrale și locale, precum și profesioniștilor din diferite domenii pentru cultivarea spiritului de toleranță zero față de corupție.

În urma desfășurării evenimentului, Facultatea Arte Plastice și Design se bucură de rezultatele studenților

  • Pînzari Mihail – anul IV, specialitatea Design interior
  • Scutelnic Marina – anul IV, specialitatea Arte Plastice

premianți ai Concursului, care a fost parte a campaniei de sensibilizare și informare publică cu genericul „Integritatea este libertate”.

Lucrările realizate în concurs de către Pînzari Mihail și Scutelnic Marina ilustrează două politici de asigurare a climatului de integritate instituțională – Denunțarea corupției și protecția avertizorilor și Transparența decizională și accesul la informații de interes public.
Ceremonia de premiere s-a desfășurat în cadrul Conferinței Naționale Anticorupție 2017, care a avut loc la 12 decembrie a.c., la Centrul de conferințe „Summit”, Chișinău.

Gallery Wordpress

Gallery Wordpress

Surse suplimentare:
stirilocale.md
Premianții

Expoziția de Artă Plastică la Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional

Expoziția de Artă Plastică la Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional

Facultatea Arte Plastice și Design, UPS „Ion Creangă” în colaborare cu Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional, a organizat Expoziția de Artă Plastică, în cadrul căreia sunt expuse lucrările absolvenților ai ciclului I și II din cadrul Facultății „Arte Plastice și Design”.

Scopul expoziției este de a cultiva gustul pentru arta contemporană prin mediatizarea lucrărilor realizate la nivel de licență și masterat și promovarea imaginii facultății. Lucrările au ca temă peisagistica și flora plaiului moldav, natura statică și compoziții abstracte cu elemente geometrice și decorative. Tehnica de executare uimește prin diversitate de la ulei pe pânză, acril, linogravură până la tehnica imprimeului pe mătase.

Tablourile din cadrul expoziției expuse pe holul Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional, îmbogățesc toamna cu coloritul, motivele și tehnicile de executare.

Vă invităm să vizitați expoziția, care va dura până la finele anului 2017.

Gallery Wordpress

Expoziția „Dialoguri Artistice” în incinta Palatului Europei

Inaugurarea expoziției „Dialoguri Artistice” în incinta Palatului Europei. Strasbourg, Franța

În contextul reuniunii Moldova Open Day dedicat implementării Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2017-2020, din 4 decembrie 2017, în incinta Palatului Europei a fost lansată expoziția de pictură Dialoguri Artistice.

    

    

Expoziția este organizată de Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei cu suportul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și include picturile studenților și profesorilor Facultății de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.

În evenimentul de lansare, Viceprim-ministrul Andrei Galbur a accentuat importanța promovării imaginii țării inclusiv prin intermediul artiștilor tineri, mesageri ai valorilor eterne, dar cu ochii larg deschiși spre viitor, care bunăoară sunt și o perfectă oglindă a unei societăți la fel de tânără, ce a trecut în scurt timp prin schimbări radicale, și care în pofida provocărilor constante, rămâne adepta ferm convinsă a valorilor împărtășite de către gazda evenimentului, precum și de către celelalte state membre ale Consiliului Europei.

Secretarul General Adjunct al organizației Gabriella Battaini Dragoni a salutat spiritul de inițiativă al Republicii Moldova în promovarea culturii naționale, apreciind participarea activă a țării la activitățile organizației în toate nuanțele ei, inclusiv a dialogului multicultural și artistic, și în special prin implicarea tinerei generații.

Studenții Facultății de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Republica Moldova, fondată în anul 1979 ca centru al educației artistico-plastice și cercetare în domeniul artei, sunt printre cei mai tineri artiști ai RM, promotori ai tradițiilor culturii și artei naționale, care mențin în vizor cultura altor țări și etnii, favorizând relațiile, comunicarea interculturală, cu deschideri largi pentru tot ce este modern, contemporan și actual în artele vizuale.

Natalia Duca. Lucrare de licență. 2014. Triptic „Strigătul”. Ulei, pânză. Conducător Ion Morărescu

Gallery Wordpress

În vizită de studiu la Studioul de animații „Simpals”

Facultatea Arte Plastice și Design, UPS „Ion Creangă” în cadrul vizitei de studiu la Studioul de animații „Simpals

Studenții Facultății Arte Plastice și Design, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, în data de 16 noiembrie 2017, au vizitat Studioul de animații „Simpals”.

Lectorul Vlad Tabac și studenții: Nitreanu Vladislav, Scutelnic Marina, Ceban Alexandra, Adăscăliței Ion, au avut posibilitatea să exploreze studioul Simpals, fiind ghidați de Serghei Kirillov, CG supervisor și Ana Voloșinovici, manager pe proiecte în cadrul Simpals Studio. Astfel, tinerii au  făcut cunoștință cu toate etapele de creare a unui proiect, începând de la idee, până la produsul finit – au văzut cum arată o schiță de desen, cum personajul își capătă proprietățile fizice, cum animatorii îl pun în mișcare, ca într-un final să privească rezultatul acestei munci.

În urma acestei vizite, administrația companiei Simpals a invitat studenții Facultății Arte Plastice și Design, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, să-și desfășoare stagiul de practică în cadrul studioului.

Compania „Simpals” deține cel mai mare studio de animație moldovenesc, portofoliul căruia include peste o sută de lucrări în sfera publicității video și desenelor animate de scurt metraj. Desenele animate create de Simpals Studio sunt recunoscute la nivel internațional, participând la peste o sută de festivaluri de film, inclusiv Annecy, Anima Mundi, Stuttgart Festival of Animated Film, Siggraph și câștigând peste 70 de premii în cadrul acestora.

 

Gallery Wordpress

Vizita de studiu la Facultatea de Arte Plastice a Universității de Stat „P. M. Masherov” din Vitebsc

Vizita de studiu a Facultății Arte Plastice și Design, UPS „Ion Creangă” la Facultatea de Arte Plastice a Universității de Stat „P. M. Masherov” din Vitebsc, Belarus

În perioada 29 octombrie – 4 noiembrie 2017 a avut loc ultima acțiune din cadrul proiectului Interferența tradițiilor și inovațiilor în învățământul artistic superior din Moldova, Ucraina, Rusia și Belarus, susținut de Fondul Interstatal de Colaborare Umanitară a Statelor membre CSI – vizita de studiu a profesorilor Facultății Arte Plastice și Design a UPS „Ion Creangă” la Facultatea de Arte Plastice a Universității de Stat „P. M. Masherov” din Vitebsc, Belarus.

Reprezentanții Facultății: Ana Simac, dr., conf. univ., decanul Facultății Arte Plastice și Design, Cezara Gheorghiță, dr., conf. univ., șef catedra Pictură și Rodica Spătaru, lect. superior, prodecan, au făcut cunoștință cu procesul de instruire la facultatea gazdă, au participat la masa rotundă „Particularități și tendințe în învățământul artistic superior din Belarus și Moldova”; au realizat ore publice cu referire la tendințele învățământului artistic din Moldova; au făcut cunoștință cu atelierele de lucru, fondurile metodice, publicațiile didactice ale colegilor din Vitebsc.

În cadrul vizitei a fost discutat a fost discutat și semnat acordul de colaborare între Universitatea de Stat „P. M. Masherov” din Vitebsc și UPS „Ion Creangă” din Chișinău, iar în baza acestuia a fost discutat și aprobat un program de colaborare, de activități de parteneriat academic și de creație pentru studenți și profesori.

Această vizită va favoriza intensificarea relațiilor de colaborare între Universități, schimbul de experiență pedagogică, mobilitatea academică și alte activități științifice și de creație.

Gallery Wordpress