Susținerea tezelor de master la Facultatea ARTE PLASTICE ȘI DESIGN, UPS „I. Creangă”

Susținerea tezelor de master la Facultatea ARTE PLASTICE ȘI DESIGN, UPS „I. Creangă”

Pe 15, 16 și 17 ianuarie 2020 la Facultatea Arte Plastice și Design UPS „I. Creangă” a avut loc susținerea tezelor de masterat la următoarele specialități:

  • Design grafic
  • Pictură de șevalet
  • Management în arte
  • Pedagogia artelor plastice
  • Prelucrarea artistică a materialelor
  • Modelarea artistică a costumului
  • Proiectarea artistică a interiorului

Toți studenți au prezentat lucrări originale, atât teoretice, cât și practice.

Studenții din cadrul specialități Design Grafic au prezentat lucrări practice de identitate vizuală, ilustrații de carte, fotografie, chiar și animație. (Conducători artistici: S. Zamșa, A. Cucereavîi )

Studenții din cadrul specialității Pictură au cercetat probleme actuale cu referire la aspectele decorativismului în pictură, tradițiile și inovațiile în pictura de șevalet, arta abstractă și manifestările ei, principiile cromatice,  contrastul și motivele geometrice în pictura de șevalet.

Lucrările practice (Turritopsis, Repercusiune, Glossă, Prizonierii secolului XXI, Reamintiri, Sub influența unui cuvânt, Eleganță ), elaborate sub conducerea prof univ. Eleonora Brigalda și a lect. univ. Samburic Elena, au impresionat prin originalitate, gamă cromatică și artistism.

Masteranzii la specialități Management în arte și Pedagogia artelor plastice au prezentat proiecte cultural – artistice, metode și tehnici creative în învățământ preuniversitar.

Studenții din cadrul specialității Modelarea artistică a costumului au realizat colecții inedite.

Studenții specialității Proiectarea artistică a interiorului, au elaborat câte un proiect de design interior pentru diverse spații sau clădiri existente. De menționat ca au fost și 2 proiecte în care sa propus reconstrucția și renovarea unor clădiri importante pentru Chișinău precum Clădirea fostului observator astronomic și circul din Chișinău. Prin aceste proiecte, studenții au încercat să sensibilizeze populația pentru a valorifica monumentele istorice de arhitectura, și conservarea/protecția acestora ca patrimoniu cultural. Împreună cu conducătorii practici Rodica Spătaru și Iulia Mîrza, studenții au dat dovada de pregătire profesionista în detaliile proiectării și designului. , respectând principiile primare precum: funcționalitate, ergonomie și estetică.

Gallery Wordpress

Le urăm succes tuturor masteranzilor, dorindu-le inspirație, creativitate și noi revelații artistice!

Festivalul de modă ”EXTRAVAGANCE”

Festivalul Studențesc de Modă
„Extravagance” ediția a XII-a

Pe 14 decembrie 2019 a avut loc Festivalul Studențesc de Modă „Extravagance” ediția a XII-a. Toate participantele au primit diplome de excelență. Felicitări!

Participantele:

  • Sajin Natalia „Reîncarnare”,
  • Bordeianu Tatiana „Back home”,
  • Ursu Sanda „Florile sufletului nostru”,
  • Șalaru Cristina „Trecutul în prezent”,
  • Сolecția de grup „Da Vinci” reprezentată de Brînzilă Cristina și Erhan Maria.
Gallery Wordpress

Premiul municipal pentru tineret în domeniile literaturii, artei, științei, tehnicii și activism civic

Premiul municipal pentru tineret în domeniile literaturii, artei, științei, tehnicii și activism civic, ediția 2019

La data de 27 decembrie 2019, în incinta Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, a avut loc ceremonia de înmânare a Premiul municipal pentru tineret în domeniile literaturii, artei, științei, tehnicii și activism civic, ediția 2019, eveniment organizat de Direcția generală educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău.

Debutul evenimentului a fost unul special, evidențiat prin semnarea de către dna Rodica GUȚU, șef al Direcției generale, educație, tineret și sport, și dl Petru VICOL, director al Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, a unui Acord de parteneriat între entitățile menționate.

Diplomă, mențiune în domeniul Artelor a obținut lectorul universitar Catedra Arte Decorative, FAPD UPS „I. Creangă” – Roșca-Ceban Daniela.

PRACTICA MUZEISTICĂ

Practica muzeistică, la programele de studii Modă-Design Vestimentar și Arte Decorative Aplicate

Facultatea Arte Plastice și Design, Catedra Arta Decorativă în perioada 28 Octombrie 2019 – 1 Noiembrie 2019, a realizat practica muzeistică, la programele de studii Modă-Design Vestimentar și Arte Decorative Aplicate.

Studenții anului II au vizitat:

  • Galeria Univer-Art, unde au primit instructajul cu privire la practica muzeistică;
  • Expoziția de pictură a poetesei Leonida Lari în cadrul Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”;
  • Expoziția permanentă în cadrul Vivariului din componența Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală;
  • Expoziția personală a maestrului Andrei Mudrea „Raze de lumină”;
  • Expoziția personală de pictură a artistei Elena SAMBURIC-PRUTEANU „Mai întâi a fost.”;

și Expoziția permanentă în cadrul Muzeului Arheologic, din orașul Odessa cu finisarea practicii pe litoralul mării negre (La care au fost prezenți studenții anului III și IV). Sincere mulțumiri partenerilor noștri pentru posibilitatea de a realiza practica muzeistică în așa atmosferă caldă și primitoare.

Gallery Wordpress

CAMPANIE DE CARITATE ÎN CONTEXTUL ZILEI INTERNAȚIONALE A VOLUNTARIATULUI

CAMPANIE  DE CARITATE
ÎN CONTEXTUL ZILEI INTERNAȚIONALE
A VOLUNTARIATULUI

Cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntariatului, studenții UPS „Ion Creangă” în parteneriat cu Secția de Ghidare și Consiliere în Carieră au organizat campanii de caritate pentru diferiți beneficiari.
Studenții Facultății Arte Plastice și Design și-au luat misiunea de-a aduce o rază de soare într-o casa de copii.
Grație, campaniei, studenții au reușit sa adune alimente, haine și jucării toate pentru copiii.
Alături de daruri, studenții au oferit căldură, zâmbet și încurajări.
Prin acestă acțiune de caritate, studenții voluntari și-au atins scopul propus în cadrul campaniei: de a face pe cineva mai fericit.

Aducem mulțumiri, organizatorilor, studenților, donatorilor și tuturor celor implicați în procesul de colectare a bunurilor, astfel încât campania să-și atingă obiectivul scontat.

Facultatea Arte Plastice și Design a susținuto pe studenta anului II, specialitate Design Interior – Daniela Timofei, care a venit cu o idee de voluntariat și singură a organizat campanie de caritate pentru familia Balan și Anghelinici din satul Ghindești r. Florești.

„De obicei când mergeam în sat, mereu masa de sărbătoare era plină de felurite bunătăți. Anul acesta în timpul masei de sărbătoare, mergea o emisiune și era vorba despre familii social vulnerabile și că ele nici nu știu ce e masă de sărbătore, nici nu știu copiii când au mâncat ultima dată dulciuri.
și am decis ca să organizez în facultatea o boxă pentru produse nealterabile ca de Crăciun să aducem împreună cu toată facultatea familiilor Balan și Anghelinici din r. Florești, satul Ghindești cîteva produse de bază pentru masa de sărbătoare. Dar toți atât de receptivi au fost, au donat chiar și haine și jucării pentru aceste două familii. Și mulțumesc din tot sufletul pentru toți care nu sunt indiferenți și au adus în ziua de Crăciun o masă cu spirit adevărat de sărbătoare.”

Daniela Timofei

Gallery Wordpress