Workshop Introducere în sistemele de web design și design-ul interfețelor grafice

Workshop Introducere în sistemele de web design și design-ul interfețelor grafice în cadrul Facultății Arte Plastice și Design

Studenții Facultății Arte Plastice și Design, în perioada 20 octombrie – 11 noiembrie 2021, au participat la Workshop-ul online Introducere în sistemele de web design și design-ul interfețelor grafice. Activitatea s-a desfășurat în câteva etape, ca extindere a cursului universitar Comunicare vizuală prin design și la inițiativa titularului de curs – Oxana Capațâna, asistent universitar la catedra Studiul artelor, Grafică și Metodologia instruirii.

Workshop-ul a fost condus de Nicolae Chiorescu, designer vizual la Endava, companie britanică de servicii și soluții IT, care și-a împărtășit experiența sa cu studenții programului de studii Arte plastice. Studenții au avut posibilitatea să adreseze întrebări cu privire la sistemele de design web, design-ul interfețelor grafice și altor aspecte semnificative din domeniu.

Studenții programului au rămas extrem de interesați de această experiență și conlucrare cu specialistul invitat și și-au pronunțat dorința pentru noi activități similare.

În această ordine de idei, Facultatea Arte Plastice și Design aduce sincere mulțumiri dlui Nicolae Chiorescu și rămâne în speranța unor colaborări de perspectivă.

Gallery Wordpress

Expoziţie – concurs Autumnala 2021

Pe data de 25 noiembrie 2021 în Centrul Expoziţional “Constantin Brâncuşi” a avut loc vernisajul expoziţiei -concurs Autumnala 2021. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova în parteneriat cu Ministerul Culturii al R. Moldova.

La aceasta expoziție-concurs au participat și profesorii facultății – membrii a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. În urma jurizării s-a decis acordarea următoarelor premii:

  • Dnei Svetlana ŞUGJDA, lector univ. – Premiul MINISTERULUI CULTURII AL REPUBLICII MOLDOVA pentru lucrarea Galactica, 2021, şamot, smalţ, 35x30x6 cm – (3 piese);
  • Dlui Simion ZAMŞA, conf. univ.– Premiul de EXCELENȚĂ, acordat de Uniunea Artiştilor Plastici din Republica Moldova pentru lucrarea Papamobil, 2018, xilogravură, 68×98 cm;
  • Dlui Ruslan ROȘCA, asis.univ. – Premiul special al JURIULUI, acordat de  Uniunea Artiştilor Plastici din Republica Moldova pentru lucrarea Ascuns de lume, tehnica mixtă, 80×150 cm;
  • Dlui Andrei CASTRAVĂŢ, asis.univ. – DIPLOMĂ de merit, acordată de Uniunea Artiştilor Plastici din Republica Moldova pentru lucrarea Dor etern, 2021, acril, pânză, 180×80 cm;
  • Dlui Ion MORĂRESCU, lector univ. – DIPLOMĂ de merit, acordată de Uniunea Artiştilor Plastici din Republica Moldova pentru lucrarea Amurg,  2021, lemn, acril, 100x50x50 cm.

Sincere felicitări din partea facultății! Expoziţia va fi deschisă pentru publicul vizitator până la 12 decembrie, în incinta Centrului Expoziţional “C. Brâncuşi”, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr.3.

Mobilitatea Academica a studenților

Bursa Erasmus+ în Serbia

Astăzi, 18 noiembrie 2021, Secția Relații Internaționale și Managementul Proiectelor a UPS “Ion Creangă” a anunțat rezultatele procesului de selecție a dosarelor pentru burse de studii pentru studenți la Universitatea din Nis, Serbia.

Două burse de studii (5 luni) pentru semestru II anul 2021-2022 au câștigat studenții ciclului I a Facultății Arte Plastice și Design, programul de studii Arte Plastice: Anastasia Vovc și Adriana Gușan.

Sincere felicitări din partea administrației a facultății cu aceasta oportunitate!

Succes și realizări frumoase!

Expoziție personala a profesorului facultății – Simion Zamșa

Expoziție personala a profesorului facultății –
Simion Zamșa

Pe data de 06 noiembrie 2021, la Muzeul Raional de Istorie, Etnografie și Artă din orașul Drochia, a fost lansată expoziție personală a artistului plastic Simion Zamșa, conf. univ. a facultății Arte Plastice și Design. Expoziția cuprinde 25 de lucrări de grafică și tehnici de autor. ”Tehnicile de autor sunt mai vechi, dar lucrările de gravură sunt realizate în ultimii trei ani”, a precizat autorul.

La rândul său, directorul Muzeului Raional de Istorie, Etnografie și Artă din orașul Drochia, Dumitru Postovan a afirmat că instituția pe care o conduce colaborează cu artistul plastic Simion Zamșa din anul 2020, când aici a fost deschisă Galeria de Artă. ”La galeria noastră și-au prezentat lucrările discipolii profesorului Simion Zamșa – Ruslan Roșca, Vlad Caraulan, precum și Victor Crețu, Tatiana Ruga, Pelaghia Leancă ș.a. Suntem nespus de bucuroși că grație acestor expoziții, arta plastică contemporană creată de pictorii, graficienii și sculptorii noștri este cunoscută și în teritoriu”, a mai spus Dumitru Postovan.

În cadrul evenimentului au luat cuvântul președintele raionului Drochia, Alexei Vasilean, primarul orașului Drochia, Nina Cereteu, șefa Direcției patrimoniu cultural a Ministerului Culturii, Svetlana Pociumban, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, șefa Direcției cultură, turism, tineret și sport din raionul Drochia, Cristina Țurcanu, șefa direcției similare din raionul Florești, Ina Litra, ș.a.

Simion Zamșa s-a născut la 23 iunie 1958 în comuna Onițcani, raionul Criuleni. Și-a făcut studiile la Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău și la Academia de Arte Plastice ”I. Repin” din Sankt-Petersburg. În anul 1990 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, iar în 1995 – membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici (AIAP-UNESCO). Din 1990 până în prezent este profesor în învățământul artistic la instituții specializate din capitală, conferențiar la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. A avut numeroase expoziții în țară și peste hotare.

Expoziția va fi deschisă până la 6 decembrie 2021.

Cel mai bun student al anului 2021

Studentul anului 2021!

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău promovează și premiază anual pe cei mai buni studenți. Astăzi, 10 noiembrie 2021, au fost desemnați învingătorii Concursului „Cel mai bun student al anului 2021”, ediția a XI-a.

Sincere felicitări studentelor Facultății Arte Plastice și Design pentru că au obținut nominalizarea MERIT CIVIC:
✅ VARTIC ALEXANDRA, Facultatea Arte Plastice și Design, grupa 403, Design Interior
✅ MANOLI CRISTINA, Facultatea Arte Plastice și Design, grupa 303, Arte decorative aplicate

✅ TIMOFEI DANIELA, Facultatea Arte Plastice și Design, grupa 403, Design Interior

Premierea oficială a avut loc pe data de 19 noiembrie 2021, în Clasa Viitorului la ora 13:00.