Lecție publică – Eugen Reabenchii pentru studenții Universității Naționale de Tehnologie și Design din Kiev

Lecție publică susținută de Eugen Reabenchii
pentru studenții Universității Naționale
de Tehnologie și Design din Kiev

În data de 18 aprilie 2023, în baza unui program de colaborare, Eugen Reabenchii, cadru didactic al facultății Arte Plastice și Design, UPSC a ținut o lecție publică pentru studenții Universității Naționale de Tehnologie și Design din Kiev, programul Design vestimentar.

Eugen Reabenichii, un profesionist designer și asistent universitar, deținător al propriului brand, a demonstrat performanță pedagogică din primii ani de activitate ca cadru didactic universitar, marcându-se ca profesor dedicat studenților, valoros profesionist aflat într-un continuu proces de cercetare și îmbunătățire a cursului de design vestimentar și design textil.

Eugen Reabenchii, în cadrul orei publice „Analiza și prognozarea tendințelor actuale. Cum tendințele sociale fashion influențează moda”, a prezentat actualele tendințe în modă și metodele de creare a unui trendbook, ca factor important în dezvoltarea colecțiilor de vestimentație, atenționând studenții că „trebuie sa aibă contact, în permanență, cu tot ceea ce se înseamnă design vestimentar la nivel internațional”.

Lecția a relevat cele mai actuale tendințe ale trendurilor fashion, utilizarea tehnicilor și metodelor de prognoză fashion, structura anatomiei trendurilor modei, profesii noi derivate din design vestimentar. La finele activității, printr-o discuție interactivă, întrebări și răspunsuri, au fost semnificate tendințele FAGS – tendințele care apar și dispar foarte repede – precum noțiunile, valorile artistice / tehnologice / sociale / necesitatea acestor tendințe pentru societatea modernă.

Orele ținute de dnul Eugen Reabenichii pentru studenții din Universitatea Națională de Tehnologii și Design din Kiev vor continua în baza programului stabilit.

Gallery Wordpress

Modulul de formare în Animație

Modulul de formare în Animație

Participanți al modului de formare în ANIMAȚIE (2)

Săptămâna aceasta s-a încheiat un excepțional modul de formare în Animație (16 hours).

La modul au participat 23 cadre didactice și didactico-auxiliare din 3 instituții superioare – Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Academia de Teatru, Muzică și Arte Plastice și Universitatea Tehnică a Moldovei.

Conținutul  modulului – amplu, bine structurat și bogat complet vizual – a vizat multiple aspecte de bază despre și din Animație, așa ca:

  • Prezentare generală a industriei de Animație și Jocuri și a solicitărilor/ofertelor de muncă;
  • Prezentare generală a studiilor superioare europene în animație pe trepte (3 ani);
  • Prezentare generală a production pipeline;
  • Exemple de programe/conținuturi curriculare specifice;
  • Identificarea specificului de specializare;
  • Aspirații și dificultăți pentru elevi/profesor în contextul urmării studiilor/predării;
  • Conceptualizarea vizuală;
  • Tehnici mixte: 2D, 3D, stop motion, experimentale ș.a.

Modulul a fost organizat în cadrul Proiectului Future Technologies Activity (FTA), cu sprijinul Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova și a partenerilor străini – United States Agency for International Development (USAID), Ambasada Suediei, United Kingdom Agency for International Development (UK Aid).

În ajunul Sfintelor Sărbători de Paști, dorim tuturor prietenilor, colegilor, partenerilor noștri Sărbători Binecuvântate!

Gallery Wordpress

Povestea lui Dumitru Musteață, pictorul icoanelor ce înnobilează lăcașurile sfinte din țară

Povestea lui Dumitru Musteață,
pictorul icoanelor ce înnobilează
lăcașurile sfinte din țară

Vocația lui este arta iconografică – pictează icoane ce înnobilează lăcașurile sfinte din țară și din străinătate, iar locul preferat este atelierul de creație, acolo unde se află față-n-față cu divinitatea. Vorbim despre artistul plastic, Dumitru Musteață, care acum lucrează asupra unei icoane cu o istorie deosebită.
Învierea Domnului Isus Hristos, Maica Domnului sau alte icoane realizate de tatăl său, regretatul pictor-iconar, Constantin Musteață, au rămas în atelierul unde lucrează Dumitru. Deși sunt un model de măiestrie, trăire spirituală prin pictură religioasă, Dumitru Musteață spune că și-a urmat propria cale.

„Nicio dată n‑am fost impus de taică-meu să-i iau calea. Așa am simțit! Practic, la școala de pictură m‑am dus fără ca taică-meu să știe”.

În liniștea atelierului, artistul lucrează la o icoană cu o istorie deosebită. Chipul Maicii Domnului, care i s-a arătat unui bolnav când se afla în pelerinaj, pe Muntele Athos. După rugăciunile înălțate, acesta s-a vindecat și l‑a ales pe Dumitru Musteață să picteze icoana Maicii Domnului. Prima a fost executată în 2018, au pictat apoi mai multe copii ale aceleiași icoane deoarece creștinul a dorit, astfel, să-și exprime recunoștința. Aici arătam doar icoana la care lucrează și cum lucrează.

„A luat așa o decizie ca să mulțumească cu câte o icoană. Prima icoană a fost donată pe Muntele Athos la Ierusalim, Grecia, Ucraina, România, SUA, practic pe toate continentele”, precizează Dumitru Musteață, pictor-iconar.

Fiecare icoană este o experiență inedită, susține artistul.

„Un mod de meditație, în care încerci să-ți expui și durerile și bucuriile, să te apropii de Dumnezeu. Fiecare zi este o devenire. Este o vorbă – cunoaște-te pe tine și-l vei cunoaște pe Dumnezeu”.

Două lucrări de inspirație religioasă ale lui Dumitru Musteață sunt expuse acum la Iași, în cadrul expoziției cu genericul: „Religie, Medicină, Știință și Artă”.

Sursa: Moldova1

Expoziția – concurs „OUL DE PAȘTI – SIMBOL AL SFINTELOR SĂRBĂTORI”, Ediția I

Expoziția – concurs
„OUL DE PAȘTI – SIMBOL AL SFINTELOR SĂRBĂTORI”, Ediția I

La data de 12 aprilie, în cadrul Facultății de Arte Plastice și Design a avut loc prima ediție a concursului dedicată Sfintelor Sărbători.

Semnificația oului de Paști trebuie căutată cu mult timp în urmă, încă înainte de nașterea lui Hristos, atunci când exista obiceiul ca oul să fie dăruit, el simbolizând echilibru, viața și reînnoirea naturii.

Pentru a marca Săptămâna Mare, studenții Facultății de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” și elevi al Liceului Teoretic „Mihai Grecu” au confecționat ouă de Paști în tehnici și stiluri variate.

De la tehnica încondeierii până la modelarea în lut, fiecare student a demonstrat că munca și creativitatea sunt cheia rezultatelor de excepție.

Aducem sincere mulțumiri organizatorilor acestei expoziții-concurs: doamnei Rodica Spătaru, lect. univ., prodecanul Facultății Arte Plastice și Design, și doamnei Daniela Roșca Ceban, lect. univ..

Felicitări participanților pentru toată munca depusă!
Vă mulțumim pentru implicare!

Gallery Wordpress

Lansarea Laboratorului PROFESIILE VIITORULUI la Facultatea de Arte Plastice și Design în cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău

Lansarea Laboratorului
PROFESIILE VIITORULUI
la Facultatea de Arte Plastice și Design
în cadrul Universității Pedagogice
de Stat „Ion Creangă” din Chișinău

În data de 11 aprilie 2023 a avut loc un eveniment important pentru mediul profesoral – didactic și studențesc al Facultății de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău – inaugurarea laboratoarelor de animație digitală PROFESIILE VIITORULUI. Cei 40 de studenți care învață Game Design și Animație la această facultate vor practica în noile laboratoare, echipate cu 23 de computere performante și 16 tablete pentru animație și game design. De asemenea, au fost oferite profesorilor două laptop-uri pentru instruire și mentorat în crearea jocurilor. Astfel laboratorul dispune de stații de modelare 3D, cu un design creativ și echipamente specifice domeniului: tablete cu display interactiv pentru desene grafice, schițe, retușări imagini și creare modele 3D. Echipamentul a fost asigurat de Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

Evenimentului lansării Laboratorului Profesiile Viitorului a fost ghidat de Ana Simac, Decan la Facultatea de Arte Plastice și Design, UPSC. Deschiderea evenimentului a fost oficializată de Alexandra Barbăneagră, Rector UPSC, John Riordan, Șef-adjunct al Misiunii USAID în Moldova.

Studenții anului 1 la programele de studii Animație și Game Design au prezentat proiectele lor de create pe parcursul semestrului.

Facultatea Arte Plastice și Design a lansat în 2022 programe de licență în Animație și Design jocuri, răspuns la cererii pieței muncii de cadre calificate în domeniu industriilor creative, inclusiv cu investiții străine, care înregistrează o lipsă acută de forță de muncă cu aptitudini și cunoștințe în producția de conținut video/audio, jocuri și arte interactive, servicii de design etc. Introducerea noilor specialități în programul de învățământ a fost posibilă datorită Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, în parteneriat cu Asociația Companiilor Creative COR.

Gallery Wordpress