Concursul de desen grafic „Talentul nu ia mită. Integritatea în imagini”

Facultatea Arte Plastice și Design, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” a fost instituția gazdă pentru Concursul de desen grafic „Talentul nu ia mită. Integritatea în imagini” desfășurat în data de 12 – 13 octombrie 2017.

Organizatorul concursului este Centrul Național Anticorupție prin intermediul Proiectului de consolidare a funcţiilor de analiză şi prevenire a corupţiei a Centrului Naţional Anticorupţie, cu suportul UNDP Moldova şi asistenţa financiară a Ministerului Afacerilor Externe a Norvegiei. Evenimentul este parte a campaniei de sensibilizare şi informare publică cu genericul „Integritatea este libertate”.

La concurs au participat elevi și studenți din instituții de învățământ cu profil artistic:

  • Facultatea Arte Plastice și Design, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”,

  • Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”,

  • Școala de Arte pentru copii „A. Sciusev”,

  • LTPA „M. Berezovschi”,

  • Facultatea Arte Plastice, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice,  etc.

Agenda atelierului de creație „Integritatea este libertate” a cuprins Sesiunea de instruire privind măsurile de cultivare a integrității instituționale, subiecte ce urmează a fi ilustrate de către participanți, precum și Atelierul de creație propriu zis – realizarea schițelor pentru concurs.

Expoziția „Împreună, artă și credință”

Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din data de 10 octombrie 2017, participă la Expoziția de icoane și miniaturi „Împreună, artă și credință” Ediția I, desfășurată în incinta Muzeului Mitropolitan al Catedralei Mitropolitane din Iași, România.

Expoziția comună de pictură religioasă a fost inițiată în urma vizitelor reciproce a profesorilor și studenților celor două facultăți (2016-2017) și în baza acordului de colaborare.

La data de 10 octombrie 2017, a avut loc vernisajul Expoziției de pictură religioasă, la care au participat studenți ai Universității „Alexandru Ioan Cuza” și ai Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.

Lucrările studenților Facultății Arte Plastice și Design au fost realizate în cadrul cursurilor: Pictură religioasă și Iconografie, sub îndrumarea doamnei Natalia Golenco, lector superior la Catedra Pictură, Facultatea Arte Plastice și Design și specialist coordonator în cadrul Centrului de Restaurare al Muzeului Național de Artă din Republica Moldova.

Icoanele prezentate în cadrul expoziției au fost inspirate din iconografia Bizantină, cu subiectele:

  • Buna Vestire,

  • Sfântul Nicolae,

  • Maica Domnului,

  • Sfinții Împărați Constantin și Elena.

Lucrările au fost realizate în tehnică tradițională – tempera pe suport de lemn, respectându-se etapele procesului de lucru caracteristice tehnicii respective. Chipurile impresionează prin expresie lăuntrică profundă, delicatețe și o gamă cromatică rafinată.

Simpozionul Internațional – Interferența tradițiilor și inovațiilor în învățământul artistic superior

Simpozionul Internațional
Interferența tradițiilor și inovațiilor în învățământul artistic superior din Moldova, Ucraina, Rusia și Belarus

În cadrul Facultății Arte Plastice și Design
în perioada 11–15 septembrie 2017 s‑a petrecut Simpozionul Internațional realizat în cadrul proiectului „Interferența tradițiilor și inovațiilor în învățământul artistic superior din Moldova, Ucraina, Rusia și Belarus, susținut de către IFESCCO.

Scopul proiectului a prevăzut crearea unei platforme de cooperare în domeniul educației artistice între instituțiile de învățământ superior din Moldova, Rusia, Belarus și Ucraina pentru inițierea unui dialog intercultural, vizând dezvoltarea educației artistice în cadrul facultăților de profil.

Simpozionul a creat oportunități de discuție și schimb de experiențe în vederea optimizării procesului de instruire în domeniul învățământului artistic superior. În cadrul simpozionului s-au desfășurat: conferință științifică, mese rotunde la care au participat cu comunicări și discuții.

În cadrul simpozionului, profesorii din străinătate au petrecut MasterClassuri și lecții publice cu studenții Facultății Arte Plastice și Design.

În rezultatul desfășurării simpozionului a fost elaborat un plan strategic de cooperare între facultățile universităților invitate; a fost analizată experiența părților participante în simpozion și trasate perspective de continuare a proiectului.

Gallery Wordpress