Olimpiada Facultatea ARTE PLASTICE ȘI DESIGN, UPS „Ion Creangă” 2020 – on-line

Facultatea ARTE PLASTICE ȘI DESIGN,
Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, organizează o ediție specială a Olimpiadei Instituționale la disciplinele școlare:
ARTA PLASTICĂ și EDUCAȚIA TEHNOLOGICĂ on-line

Fii unul dintre câștigătorii care vor obține POSIBILITATEA DE A FACE STUDIILE GRATUIT
la Facultatea Arte Plastice și Design UPS „Ion Creangă”!

CARE ESTE PREMIUL?

Câștigătorii concursului vor obține posibilitatea de a face studii
în bază de buget la programele de studii
Ciclul I – LICENȚĂ pentru anul de studii 2020-2021.

CARE ESTE REGULAMENTUL?

  • Înregistrarea și completarea formularului online cu toate datele solicitate.
  • Îndeplinirea sarcinilor individual conform cerințelor propuse.
  • Expedierea unei poze calitative a lucrării și a formularului
    cu date personale la adresa electronică olimpiadarte2020@mail.ru

Perioada: 1 aprilie – 30 aprilie

 

Simbioza muzicii și picturii în arta secolului XIX – XX

Simbioza muzicii și picturii în arta secolului XIX – XX

La 2 martie 2020 Biblioteca Științifică, Sala de lectură Arte în parteneriat cu catedra Pictură a Facultății Arte Plastice și Design, UPS „I. Creangă” a desfășurat a II–a ședință a Art–Club-ului cu genericul „Simbioza muzicii și picturii în arta secolului XIX – XX”.
Cu un cuvânt de salut a venit președintele Art-Club-ului Rodica Ursachi doctor, conf. univ.
Elena Cermenina, bibliotecar, coordonatorul Art-Club-ului a prezentat expoziția de carte cu același generic.
Membrii Art-Club-ului au prezentat 7 comunicări, conform programului ședinței. Invitata specială a evenimentului a fost Tatiana A. Lupan, muzicolog, lector, de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.
La ședință au participat 12 membri a Art-Club-ului și 13 invitați.

Gallery Wordpress

Sursa: Biblioteca științifică a Universității Pedagogice de Stat „I. Creangă”

Mărțișorul, simbolul primăverii 

Mărțișorul, simbolul primăverii – celebrat
la Facultatea Arte Plastice și Design, UPS „Ion Creangă”
și elevi ai IP Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”, or. Cricova

În data de 27 februarie, în cadrul Facultății Arte Plastice și Design a UPS „Ion Creangă” a avut loc atelierul de confecționare a mărțișoarelor cu genericul „Mărțișor – tradiție milenară de primăvară”. Master-class-ul a fost organizat de lectorul universitar, dr. Ludmila Moisei, profesor de etnografie, în parteneriat cu meșterul popular, Rodica Calistru, dr., conf. univ.

La eveniment au participat studenții anului III specialitatea Design Vestimentar, Artă Decorativă, Grafică și elevi ai IP Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”, or. Cricova.

Atelierul a debutat cu explicații istorico-etnografice cu privire la sărbătoarea mărțișorului (practici culturale asociate zilei de 1 Martie, simbolismul mărțișorului, dimensiunile culturale și geografice ale mărțișorului, relațiile mărțișorului cu timpul sacru ș.a), urmat de vizionarea documentarului Cultural practices associadet to the 1st of March. Ulterior, meșterul Faur Rodica Calistru a prezentat un master-class de confecționare a mărțișoarelor în diferite tehnici și din diferite materiale: fibre vegetale, lână, pănuși, ceramică. Participanții au însușit tehnici de confecționare a mărțișoarelor în formă de înger, au confecționat mărțișoare antropomorfe și diverse accesorii decorative din pănuși (inimă, opt, trandafir).

Mărţişoruleste o practică distinctă a societății din Republica Moldova cu adânci rădăcini în istorie și cultură, o sărbătoare străveche în spațiul sud-est european, ce marchează sosirea primăverii și constă, în primul rând, în faptul că oamenii poartă mărțișoare. Obiectul devenit simbol apotropaic, se poartă până la sfârșitul lunii martie, sau până la Bunavestire când înfloresc pomii. Ulterior, se leagă de ramurile copacilor în floare, pentru a fi frumoși ca floarea pomului, sănătoși și productivi.

Menționăm că, Practicile culturale asociate zilei de 1 martie au fost incluse, în luna decembrie 2017, în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității, fiind o inițiativă comună a Republicii Moldova, României, Bulgariei și Macedoniei.

Mulțumim participanților la eveniment și organizatorilor pentru inițiativă.

Gallery Wordpress

 

Atelierele Primăverii

Atelierele Primăverii, organizate de studenții
Facultății Arte Plastice și Design, „UPS I.Creangă”

În data de 26 februarie 2020, în incinta Școlii de Arte Plastice „A. Șciusev” din Chișinău s-au desfășurat trei ateliere de lucru cu genericul Simbolurile primăverii. Acestea au fost organizate sub coordonarea profesorilor Facultății Arte Plastice și Design – Olimpiada Arbuz-Spatari dr., conf., Ana Simac dr., conf.
și Ludmila Mokan-Vozian, dr., conf.

Activitatea extracurriculară a fost realizată de către studenții Dan Iorga, Dan Bunici, Svetlana Morari, Cristina Brînzilă, Legenda Zaporojan și Diana Lungu, care își urmează stagiul de practică pedagogică
în cadrul Școlii de Arte, sub mentoratul dnei Daniela Roșca-Ceban, profesoară de arte plastice.

În atelierul studentelor Legenda Zaporojan și Diana Lungu, elevii școlii au confecționat simboluri antropomorfe în culorile specifice mărțișorului, magicul simbol al primăverii.

În atelierul Svetlanei Morari și a Cristinei Brînzilă, elevii au împodobit umbreluțe cu flori de primăvară de diferite culori, umbreluțe pline de atmosferă primăvăratică.

Micile viețuitoare care primele apar sub lumina soarelui, au fost trezite în atelierul studenților Dan Iorga și Dan Bunici. Elevii, încurajați de studenți au creat un adevărat ecosistem, care radia culori și spirit proaspăt de primăvară.

Gallery Wordpress

„Noi: tineretul creator – 2020”

„Noi: tineretul creator – 2020”
Expoziției-concurs de artă plastică

Peste 100 de tineri autori și-au prezentat lucrările în cadrul expoziției-concurs de artă plastică contemporană „Noi: tineretul creator”, ediția XIX, care a fost vernisată joi la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” din capitală. Scopul acestei expoziții fiind promovarea tineretului de creație și valorificarea tendințelor de dezvoltare ale artei plastice contemporane.

„Lucrările expuse sunt diverse ca stil și ca gen. Este singura expoziție-concurs care întrunește mai mulți tineri artiști plastici, majoritatea dintre ei elevi și studenți la instituțiile de profil din țară. Într-o expoziție colectivă se observă mai bine individualitatea artistică a fiecărui participant, ce a adus el nou în artele plastice de la noi. Fiind una de concurs, expoziția stimulează tineretul creator atât moral, cât și material, chiar dacă premiile sunt mai mult simbolice”, a precizat Dumitru Bolboceanu, președintele UAP.

Expoziția cuprinde 123 de lucrări de pictură, grafică, tapiserie, ceramică și sculptură, semnate de autori cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani.

Zece tineri artiști, studenți și absolvenți, au participat din cadrul Facultății Arte Plastice și Design a UPS „I. Creangă”, cu grafică și pictură: Abu Mohammad Mohammad, Anastasia Dudineț, Anastasia Trifan, Cristina Gutu, Dorina Cebotari, Dumitru Lungu, Valentina Prijelevscaia, Vasile Gavril, Vasman Ivanov, Vlad Caraulan.

Tinerii de la Facultatea Arte Plastice și Design a UPS „I. Creangă” sau bucurat de premii și diplome de merit.

Marele Premiu, acordat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, i-a fost înmânat lui Dumitru Lungu pentru lucrarea de grafică ”Frânturi-aripi”, linogravură.

Vasile Gavril – diploma de merit. Acordată de către Uniunea Artiștilor Plastici.

Expoziția va fi deschisă până la 15 martie.

Sursa: Moldpresa

Gallery Wordpress